söndag 20 mars 2016

Do as I Do Seminar

För två veckor sedan var jag på ett två dagars seminarium i social inlärning hos hund, en metod som kallas "Do as I Do". Social inlärning innebär att hunden lär sig utföra nya beteenden genom att härma en människa. Jag har tidigare läst boken och tyckte att det verkade spännande med något nytt! De två föreläsarna från Italien Claudia Fugazza och Sara Tagliati var väldigt proffsiga och jag gillar när allt är förankrat i forskning. Sen finns det ju inte alltför mycket forskning kring denna metod men man måste ju börja någonstans.

Pumi i bästa färgerna! Tyvärr var det inga såna där ordentliga hundar med skägg på kursen ;)
De deltagare som gick med hund hade inför kursen fått i uppgift att lära in tre olika beteenden på enbart röstsignal. Efter att ha kollat av att dessa beteenden fungerade så var det dags att börja lära in den nya inlärningsmetoden.
Först fick föraren visa ett beteende (t.ex. snurra runt) och sedan gavs signalen "Do it" och därefter den ursprungliga signalen "snurra" och hunden belönades om det blev rätt. Efter att ha upprepat samma procedur växelvis mellan de tre olika beteendena var det dags för nästa steg.

Föraren visade beteendet och gav sedan signalen "Do it". Förhoppningen var nu att hunden skulle utföra beteendet utan att behöva bli påmind med den ursprungliga signalen. Hundarna greppade detta förvånansvärt snabbt! När hundarna väl förstått inlärningsmetoden var det dags att plocka in ytterligare tre för hunden välkända beteenden. Därefter kan man prova att lära in helt nya beteenden.

Metoden gav förvånansvärt snabba resultat även om den kanske inte ger någon millimeterprecision. Men man kan ju t.ex. få fram det nya beteendet med Do as I Do metoden för att sedan finslipa detaljerna med klicker och shejping.

Linn och Nässla får instruktioner av Sara och Claudia

Linn visar vad Nässla ska göra - lägga sig ner

Nässla får signalen "Do it" och lägger sig ner


Här kommer ett videoklipp från samma seminarium i Warszawa. Det blir tydligare om man ser det på film. Och den första hunden "Rega" måste ju var bland det charmigaste jag sett =)Det kan säkert bli en rolig kurs av det här framöver men jag måste ju praktisera det hela själv först så det lär ju dröja. Men i framtiden så!

Inga kommentarer: