onsdag 3 oktober 2018

Vintervandring

Hade en ledig helg avsatt för vandring men vädret satte stopp för de ordinarie planerna. Så det blev Grövelsjön igen, varför ändra ett vinnande koncept liksom.

På fredagkvällen blev det en promenad upp mot Salsfjället mest för att röra lite på benen efter bilresan. Tänkte att man kan ju gå en liten sväng och så kommer man tillbaka två timmar senare... Snön singlade i luften och på topparna var det lite mer vitt. Vinterns första snö, jippiiieeee!!!
På lördagen väntades snö eller regn från lunchtid så det var bara att gå upp i ottan och knata iväg så snart det blev ljust. Det hade snöat lite under natten och var runt 5 minus. Snorkall vind var det så Atle fick ha dubbla täcken. Han vinner verkligen inget designerpris i den utstyrseln men han höll sig varm =)

Gick leden mot Silverfallet och mina händer höll på att förfrysa trots varma vantar. Stannade för fika vid Olåns vindskydd och där fanns ett gäng väldigt sällskapliga entitor som käkade direkt ur min hand! Kräsna filurer som minsann bara skulle ha det bästa, resten slängde de ner på marken (till Atles stora förtjusning). Minst sagt lite otippat med så tama fåglar på fjället.

När det var dags att packa ihop fick Atle ett raseriutbrott på något och jag kunde verkligen inte förstå vad. Var övertygad om att det var någon som var på väg, vad annars skulle kunna få honom att reagera så? Lyckades lugna honom tillslut men sen rätt var det var blev han skogstokig igen. Det fanns verkligen ingenting att reagera på!! Började fundera över om hans hjärnspöken nått nya höjder men insåg tillslut att det var en livsfarlig stubbe han var rädd för. Att jag inte tänkte på det, stubben fanns ju där, blick stilla och helt galet provocerande ;)

Efter fikat stod valet mellan att gå hela leden eller vända tillbaka. Valde att gå tillbaka och det var nog bra, det blåste mer och Atle började frysa lite även om det inte var kris. Mot slutet kom den utlovade snön!

Tidig morgonInte varje dag det sitter en fågel i handen! Kolla Atles blick, han väntar på att fågeln ska kasta ner nåt gott till honom.

Väl hemma gick Atle omkring med täcke inomhus och var rätt nöjd med det, han blev nog lite kall trots allt. Det blev en tripp till en höstmarknad men sen var det bara att låta bilen stå, det började bli lite väl mycket snö för sommardäck...


Men vi kunde inte låta bli att ta en promenad i nysnön!!

På söndagen var det strålande väder och det fick bli en ny led och en ny del av Långfjället. Gick från Lövåsen mot Onne Gealta / Lillvätteshågna. Planen innan resan var att gå upp där men i det här vädret var det inte aktuellt med Atle. För kallt och för stor risk för snöklumpar i benhåren. Men superfint var det med all snö och solen som sken! Det blev ändå en längre tur än planerat och Atle kämpade på bra, körde lite björkrace mm. Han letade lite kråkbär också men den säsongen verkar vara över.
Lillvätteshågna vid horisonten

Rendalsölen i Norge, den spetsiga toppen är ett framtida projekt!

Nu är det nog tyvärr färdigvandrat för i år, en extremt konstig vandringssäsong. Har inte på långa vägar hunnit med de leder och toppar jag tänkt mig. Var det inte för varmt så var det för kallt men man kan inte styra över vädret. Nu är det istället dags att börja smida planer för nästa år =) Synd bara att de allra flesta fina fjällområdena längre norrut i Sverige har totalt hundförbud. Norge tänker ju lite annorlunda på den punkten så jag får väl emigrera! 

Inga kommentarer: