söndag 27 februari 2022

Äventyrlig föreläsning

I december (ja, det är lite eftersläpning i den här bloggen) suktade jag ju efter en fredagskväll i Åre där Lina Hallebratt och Jens Kvernmo skulle föreläsa om sina äventyr. Var faktiskt nästan redo att ta ledigt och packa mig iväg... Nog för att viruset mestadels för med sig skit men det har ju också gjort att mycket sker online och när viruset ökade så togs beslutet att sända hela kvällen online. Lycka! Jag måste ha varit en av de första som köpte onlinebiljett.
Jens & Tarzan, Lina & Bounty


Jag vill gärna tänka att alla vet vilka Lina och Jens är men inser också att alla inte längtar efter att skutta omkring bland berg i halv storm när man kan sitta i en varm soffa och titta på en TV-skärm. Lina har med sina hundar vandrat Pacific Crest Trail (ni vet, från boken Wild), Santiago de Compostela mm, mm. Inget småskit med andra ord! I skrivande stund tror jag hon är ute på sitt sjunde vita band och förra året blev hon årets kvinnliga äventyrare. För andra gången. Hon visar även att det går att äventyra långtur som vegetarian, Jens har ju fördelen att kunna jaga/fiska sin mat. Jens, som för några år sedan blev "årets villmarking" (i Norge) har med sina hundar vistats ute i Norges, Sveriges och Canadas vildmark mer tid än vad han spenderat inomhus i en stuga. Gemensamt för dem båda är att de har sina hundar med på alla äventyr. Jens har främst alaskan husky men även gordon setter för jakten. Linas hundar vet jag faktiskt inte vilka raser de är, den stora skulle jag kunna tänka mig bouvier eller liknande och den lilla nån chihuahuamix. Jag tycker ju alltid det är så kul när små raser visar vad de går för då många tycker/tror att att de bara passar som prydnad i soffan. Och sen har Lina polarblandisar för vinterturerna, vågar inte gissa närmare än så.

Det jag är mest imponerad över är egentligen inte äventyren i sig utan att de vågar leva ett liv utan ett fast jobb och ett fast hem. Som Lina säger "det kostar inget att bo i tält"... eller Jens "vem blir lycklig av pengar på banken". Min dröm är ju att ta någon form av sabbatsår eller snarare en sabbatshöst och bara göra det jag känner för. Typ roadtrippa runt i Norges fjällvärld. Samtidigt känns det extremt slött (hösten är den tid på året jag drar in mest pengar) men de här två ser det mer som att du gör det du vill göra, man lever bara en gång. 


Dags att ta tag i den här boken nu!

Inga kommentarer: