torsdag 25 augusti 2011

Visselpipa, spår och flexibränd hand

Tog en tur till skogen för att träna lite med visselpipan. För att lära in den måste jag ju blåsa ofta och belöna vid rätt beteende så just skogen kändes som en lagom avlägsen plats där det inte skulle störa för mkt =) För närvarande är det inkallningssignalen (två korta pip) som vi tränar på. Poletten har trillat ner men jag vill ha mer fart så vi ska fortsätta träna och hitta fartiga belöningar som han gillar. Kan också vara så att farten kommer av sig själv när han blir säkrare för i vanliga inkallningen "kom hit" går det snabbt.

Det blev ett kortare spår också på slät skogsmark. Sen vi började med det här att kasta ut dummies så har herren börjat rusa i spårstarten och så vill jag INTE ha det. Därför låg fokus idag på nogrannhet i spåret och låg fart. Han fick starta med spårupptag och sprang då rakt över spåret, bara att ta tillbaka honom och börja om. Han fick sitta tills han varvat ner och då tog han upp spåret i rätt riktning. Han flängde lite fram och tillbaka men då höll jag emot direkt och tillslut lunkade han på i bra fart och fixade vinklarna finfint. Så det ska nog bli ordning på torpet igen!

På hemvägen brände jag sönder handen på en flexilina när jag skulle stoppa en hund från att gå fram till Täppas. Vet att de där linorna bränner ordentligt men "de ska inte hälsa" var tydligen svårt att förstå för ägaren så det var ju bara att greppa kopplet på hennes hund. 10 min senare kommer EN TILL hund i flexi mot Täppas, jag säger att de inte ska hälsa och ägaren ser både förvånad och förolämpad ut men hon stoppar iaf sin hund. Tycker bara det blir värre och värre med sånt här för att inte tala om alla lösspringande hundar utom kontroll.
Har sagt det förut men kanske ska säga det igen: har inga som helst problem med att hundar går lösa eller i flexi (har själv flexi i t.ex. motionsspår där det är koppeltvång) men släpp inte fram dem till andra hundar utan att fråga först!!!

2 kommentarer:

Helena sa...

Täppas måste då vara en glad och lycklig hund som har en matte kan så många roliga aktiverings metoder och spännande saker att träna in! :)

Förstår din irritation, håller med till fullo! Tråkigt när det inte räcker med att säga till snällt, jag försöker att inte bli arg för att inte påverka hundarna så brukar köra med loppar och löss ibland. ;)

Hoppas du får en trevlig helg och vi ser fram emot nästa veckas kurstillfällen!

Susann sa...

Ja, jag tror han tycker det är kul med olika typer av aktivering. Kanske blir han lite trött ibland på att agera försökskanin :)

När lösa hunder kommer fram så har Täppas "haft" både loppor o löss, kennelhosta, rävskabb, aggressionsproblem och det ena med det tredje ;)