torsdag 30 maj 2013

Le Grand Prix de Monaco 2013

Börjar så smått ta mig ur depressionen att det är över för denna gång... Men jag brukar kunna leva länge på minnet =)

Kärt återseende av Monaco med många fina yachter i hamnen
Det är inte helt lätt att sammanfatta det här händelserika racet men jag gör ett försök. På lördagen kvalade Kimi in som 5:a, d.v.s han fick startnummer 5 i söndagens race, rätt bra trots allt.
Satt som vanligt på favoritläktaren "K High", mellan kurvan Tabac och chikanen Piscine. Det var strålande sol men faktiskt lite småkyligt i luften. Start och målsträckan hade jag bakom ryggen men kunde ändå se allt på en storbildsskärm. Det är så dödligt spännande när det är dags för start, fem röda lampor tänds en i taget, och när de sedan släcks samtidigt är det fritt fram att köra! Marken skakar och ljudet från 22 F1-motorer som alla drar iväg samtidigt är helt obeskrivligt högt. Alltid är det något pucko som springer i halv panik nerför läktaren med händerna för öronen, någon som trodde att han skulle fixa ett F1 race utan öronproppar?!? Då spräcker man trumhinnorna kan jag tala om.

Utsikt över "Piscine"
Första kurvan är kritisk på denna bana men jag har aldrig sett bilarna ta sig igenom kurvan så snyggt som i år! Puh, då kunde jag andas ut lite... Kimi hängde med bra och höll sin femte plats. Framför sig hade han Webber som inte var riktigt lika snabb. Men det är verkligen inte lätt att köra om i Monaco så det blev många varv bakom Webber.

Kimi Räikkönen i "Tabac"!
Första depåstoppet någonstans vid varv 25 (av 78) gick bra och femteplatsen äventyrades inte. Vid varv 30 craschade Felipe Massa ordentligt, lite konstigt såg det ut... Ferrari bekräftade senare att det var ett fel på bilen som orsakade det hela. Safety Car kom ut och samlade upp fältet i låg fart. När de körde igång ca 8 varv senare hade Kimi först lite svårt att hänga med, däckstemperaturen var nog inte på topp. Men sen gick det snabbt igen! I F1 handlar det om farter upp till 400km/h även om det inte går riktigt så snabbt i Monaco, tror inte de kommer upp i mer än 300km/h.

Varv 44 blev Maldonado påkörd och craschade rakt in i Tabac, ca 50m till vänster om mig. Skyddsbarriären av gummi lossnade från skyddsräcket och svängde ut över hela banan. Tur att det inte kom någon förare precis bakom för då hade han inte haft en chans att väja. Racet var tvunget att rödflaggas, d.v.s. avbrytas tillfälligt och bilarna fick ställa upp på griden. Det tog säkert 20-30 min innan allt var undanröjt efter craschen och racet kunde startas igen.

Maldonado (någonstans där bakom...)
När det var ca 10 varv kvar skulle Sergio Perez försöka köra om Kimi. Hjärncellerna hade han dock glömt kvar i depån (som vanligt) för han hade ingen rimlig chans att köra om just där. Istället brakade han rakt in i Kimis bil så bildelar flög huller om buller. Många svordomar kan man komma på i en sådan situation och det var många upprörda Lotusfans på läktarna. Kimi låg 5:a och skulle sannolikt ha slutat femma om det inte varit för idioten Perez. Kimi fick punktering och tvingades till ett extra depåstopp =( Tack och lov fick även Perez skador på sin bil så han tvingades bryta racet. Men det hjälpte ju inte Kimi... Så dumt omkörningsförsök, Perez har absolut ingenting med VM striden att göra, det har däremot Kimi. Det är inte första gången han gör såhär, tidigare i år pressade han Kimi av banan helt utan anledning. Han har saboterat för andra förare också och det är många, både förare och annat F1 folk, som nu börjar ruttna på Perez.
Mest förbannad var förstås Kimi själv, som efter depåstoppet låg sist i fältet (16:e plats, övriga 6 bilar hade brutit av olika anledningar) helt utan poäng... Jösses vad snabbt det gick sista varven, Lotusbilen flög fram och körde om flera förare. Då snackar vi snygga omkörningar, inga självmordsförsök...
Många menar att Perez gjorde fel men att det ändå hade varit smartare av Kimi att släppa förbi honom, då hade han inte förlorat så många poäng. Men man ska väl för fan inte behöva parkera bilen vid sidan av banan och säga "varsågod, kör gärna förbi mig" bara för att man vet att annars finns risken att man blir bulldozrad av ett pucko? Nä, Kimi gjorde rätt. Det enda positiva är väl att Perez lär tänka till både en och två gånger innan han försöker köra om Kimi på det där sättet igen.

Kimi främst med Perez efter...
Stort grattis till vinnaren Nico Rosberg (Mercedes) som körde ett klockrent race och ledde från start till mål. Tvåa kom Sebastian Vettel (Red Bull) och trea Mark Webber (Red Bull). Kimi lyckades iaf köra upp sig till sista poängplatsen, vilket innebär att han slutade på tionde plats.

Efter racet var det såklart ett måste att gå på banan och plocka däcksrester, det är dyrgripar det och jag hittade flera fina bitar (kanske någon som vill ställa en diagnos på allt det här?). Klappade lite på Lotuslastbilen och inspekterade curbsen mm. När jag gick förbi McLarens lastbil hade jag stor lust att punktera alla däcken på den... (Perez kör för McLaren).

Coolaste lastbilen ever! I'm in paradise ;)

Jag kommer iaf leva länge på motorernas dån, bilarnas fart, förarnas skicklighet (ja, iaf de flesta...), stämningen mm, mm. Tror det är svårt att fatta tjusningen med F1 om man inte upplevt det live!!

Lägger in en liten filmsnutt på starten. Storbildsskärmen är till höger i bild och när bilarna kört genom tunneln kommer de till min del av banan =)
 

Inga kommentarer: