fredag 25 augusti 2017

Grövelsjön del 2

På söndag morgon ringde klockan 06:00 och det regnade inte! Däremot var det bara 6 grader vid stugan och ännu kallare uppe på fjället så det fick bli varma kläder. Idag var planen att gå upp på Jakobshöjden. Leden utgick från fjällstationen och jämfört med gårdagens led var det nu lite mer riktig vandring och mer uppför.

FjällstationenFörsta kilometern var det samma led som till Storvätteshågna men ganska snart vek leden till Jakobshöjden av mer norrut. Ovanför trädgränsen träffade vi på tre renar som inte hade någon större lust att flytta på sig förrän vi kom rätt nära. 

Ibland får man ju frågan "om du skulle vara ett djur, vilket djur skulle du vilja vara då?" Jag väljer tveklöst en fjällren. Men gärna en vild sådan så jag slipper hamna på någons tallrik.I och med att vi var högre upp idag så var det bättre utsikt men topparna låg lite dolda i molnen. Men man fick ändå en hint om hur det ser ut i omgivningarna. Hade kanske tänkt mig lite mer höga berg men några ordentliga toppar finns nog att utforska framöver, speciellt på Norska sidan.


Förvånansvärt flackt
Atle mediterar på fjället. Eller njuter han av utsikten? Nä, i själva verket spanar han på renar i fjärran ;)

Knatade på uppför och till slut kom en sista brant och sen förväntade vi oss toppen. Men nja, det är det där klassiska med branter att när man väl är uppe så finns där en ny brant och sen en ny brant osv...

Nix, det här var inte toppen =)
Väl uppe (1103 möh) blåste det riktigt kallt så Atle fick täcket på sig och vi pausade i ett uppbyggt vindskydd av stenar. Här visade sig nu Gealta/Storvätteshågna även om toppen var dold i moln. Åjovars, det är allt ett litet projekt att gå upp där. Det blev inte några bra bilder och själva toppen ligger liksom lite bakom det berg som syns på bilden.


Sen bar det av nerför fjället igen, på vissa ställen fanns fortfarande snö kvar från i vintras. Vid trädgränsen blåste det mindre så det blev en ordentlig frukost intill en liten bäck. Jordklotets godaste kokos/chia/fikongröt! Några renar tittade såklart förbi =)

Tillbaka i stugan blev det dusch av benhåren (herregud vilka tovor...) och sen bar det av till Orsa för att övernatta där innan hemfärden på måndagen.

Alltså kolla hornen!

Nu har jag lite bättre koll på Grövelsjön även om jag nog måste ge stället en till chans i bättre väder (det måste väl finns några fler höga toppar bakom molnen??). Nästa år blir det Storvätteshågna och framöver är jag även sugen på Töfsingdalens nationalpark (typ norr om Storvätteshågna) mest för att det verkar så avskräckande. Det är Sveriges minst besökta nationalpark p.g.a. den svårframkomliga terrängen och det är lätt att gå vilse då det knappt finns några leder. Men det får bli en flerdagarstur i så fall, det ligger för långt bort för att klaras av på en dag. Måste även kolla upp att det ens är genomförbart med en liten hund också...

Inga kommentarer: