måndag 24 februari 2020

TV-tips!

Hundträningsprogrammen som sänts på TV i det här landet har ju varit, milt uttryckt, sisådär. Men nu finns ett norskt TV-program som är klart sevärt! Tänk att det skulle behöva dröja till 2020 innan modern hundträning fick ta plats i TV-rutan... Tack och lov kan även vi i Sverige se programmet via NRK, det heter "Fra bölle til bestevenn" och ni hittar det HÄR.

Det är 6 hundar som tillsammans med sina ägare möts hos instruktören Maren hemma på hennes gård. Hundarna har diverse beteenden för sig som ställer till det för både dem själva och deras ägare. Inga superproblembeteenden utan sånt jag själv stöter på under var och varannan vardagslydnadskurs eller privatträning. Efter den inledande träningscampen fortsätter träningen på hemmaplan med hembesök av Maren och slutligen möts alla igen på en sista träningscamp hemma hos Maren. Det jag gillar med programmet är att det är schyssta moderna träningsmetoder (ok, det finns vissa frågetecken kring några sekvenser med en av hundarna men i övrigt inget att anmärka på) och framförallt att det visar på att träning tar tid! Programmet är på 6 avsnitt där vi över tid får följa ekipagens träning i mot och medgång.

När det gäller andra hundträningsprogram så har instruktören (som faktiskt ofta saknat utbildning, men eftersom det sänds på TV måste det ju vara bra och rätt eller???) träffat ekipaget en timme, korrigerat/bestraffat bort felbeteendet (vilket ofta funkar just där och då men sällan ger bestående resultat) och sen tror många hemma i TV-soffan att det är så det funkar. Det. funkar. inte. så. 

Så TACK till NRK och Maren för att ni visar hur hundträning ska gå till!Inga kommentarer: