torsdag 29 oktober 2020

Blodad tand

Jag har ju sedan länge gett upp hoppet om att kunna tävla med Atle och därför var rasklubbens trickutmaning väldigt kul även om den var lätt och inofficiell. Tyckte någonstans att den här trickutmaningen påminde om något jag hörde talas om för över ett år sedan och jodå, hittade ju själva källan till allt. Kyra Sundance Do More With Your Dog!
Det finns fem nivåer: Novice Trick Dog, Intermediate Trick Dog, Advanced Trick Dog, Expert Trick Dog och Trick Dog Champion. Det roliga här är att i och med att allt går via USA, där detta är en officiell gren så registreras resultaten hos AKC (USA's motsvarighet till SKK). Klarar hunden alla nivåer får man alltså en RIKTIG championtitel i USA! Dessvärre fortfarande inoff i Sverige... Men när jag lyckats skaffa en tävlingshund som inte går att tävla med så är väl det här det närmsta vi kan komma.

Har faktiskt redan filmat första nivån där man ska visa upp 15 olika trick från en lista men de verkar vara lite sega på att godkänna. Ser att det finns personer som väntat två veckor på att få sina filmer bedömda (och sen en som la upp filmer i går och blev bedömd direkt???) så det är väl bara att vänta då...

Det blir svårare och svårare för varje nivå och det som är kul är att även om Atle brände igenom nivå 1-3 hos rasklubben bara på sina befintliga kunskaper så gör han INTE det här, så vi måste träna om vi vill nå de högre nivåerna =)
Såklart siktar vi på Championtiteln, den känns faktiskt roligast. Och här får man inte välja helt själv utan hunden måste kunna vissa grejer som t.ex. ett antal varierade trick, moment på enbart kroppslig signal, nosarbete, moment på distans, koordination, apportering, utföra en beteendekedja mm, mm. Nivå 1-4 bedöms av utbildade Trick Dog instruktörer i Sverige (som skickar resultaten till USA, som skickar diplomet tillbaka Sverige) men championnivån bedöms i USA av Kyra Sundance.

Så just nu väntar vi på godkännande av Novice Trick Dog!


Här har jag försökt bygga ett hopphinder av ryggsäck och ledkryss då ett moment var att hunden skulle hoppa självständigt över ett hinder. Nej, jag har inte snott ledkrysset haha, det är införskaffat på laglig väg och det har stått någonstans på Sonfjället, i så många år att det börjat växa lavar på det =)

Inga kommentarer: