onsdag 9 september 2020

Storådörren - Nytt försök!

Sist fick vi vända när vinden blev för kraftig men nu jäklar skulle vi komma längre. Efter att ha tagit oss fram längs den bedrövliga "vägen" bar det av. Vi gick och gick och gick men det kändes inte som om vi kom så mycket närmare... Atle tyckte dessutom det var för varmt i luften men för kallt att bada, jobbig kombo ;) Halvvägs var det två riktigt gamla gubbar som brände förbi oss. I gummistövlar. Jorå, här tycker man att man håller bra tempo men tydligen inte...


 
 
Efter ett tag var vi framme vid den lilla renvaktarstugan där samerna håller till ibland när de flyttar sina renar. Det kan ju uppenbarligen blåsa här med tanke på att utedasset var förankrat med metallvajrar i alla fyra hörn hahaha... Här blev det lunch (ja, alltså inte vid dasset).


 
Tanken var att gå vidare mot Storådörren (som fortfarande såg ut att ligga lika långt bort som när vi startade typ...). Gubbarna påpekade att de inte hade hittat någon led vidare och de vände tillbaka här. Visst, den markerade leden slutar vid stugan men enligt turistbyråns lilla broschyr så ska de finnas en tydligt upptrampad led längs Storån. Att den gick längs Storån hela tiden var just anledningen till att jag valde denna dag som var på gränsen till varm för Atle. Insåg ju direkt att längs Storån går INTE någon led. Spanar runt och ser en otydlig stig leda upp på Nörder-Storådörrfjället och vidare längs kanten. Det skulle bli liiiite längre än jag räknat med och inte en gnutta vatten för Atle att svalka sig i. Knatade uppåt men insåg snart att även om det går så tar det för lång tid att gå hela vägen fram och sen tillbaka, det blir ju liksom mörkt hyfsat snart den här tiden på året. Klafsade över en myr och upp på en kulle för att få lite bättre sikt. Sen bar det motvilligt av hemåt...


Två kanske tre timmar fram till dalen där borta...

 

Lite udda växter vid vattnet

 

Ställde min kåsa på en sten. Tack sa Atle, vad bra att du fyllt en vattenskål till mig, och så gick han fram och drack... varför dricka ur älven liksom.

Det får väl bli tredje gången gillt framöver då! Kan ju inte klaga på vädret denna gång utan det var en missbedömning av hur lång tid det tog att gå. Får väl starta 05:00 nästa gång och ta med pannlampa till kvällen. Och kanske testa gummistövlar, det går ju tydligen snabbare ;)

Inga kommentarer: