fredag 3 september 2021

Hästkläppen / Hierkienkleahpe

På måndagen såg det ut att bli finfint väder, kanske på gränsen till varmt och ingen vind. Vi gick upp tidigt för att vara tillbaka till ca kl. 12 när solen börjar gassa som mest. Det visade sig vara en liiiten felbedömning av tidsåtgången på den här leden...

Morgondimman vägrar släppa taget 


Ville gå en ny slinga och helst inte där alla andra går så vi tog bilen ett litet skutt upp till Walles och startade där. Leden slingrade sig lite nerför myrmark och över en bäck innan det gick uppför i fjällbjörkskogen och sedan kalfjäll under ca 2 tim. Det var rätt svalt och faktiskt lite vind, sådär i gränslandet till att täcke behövdes på fyrbeningen.

Vid en ledkorsning var tanken att välja hur vi skulle gå vidare, jag hade nämligen en tripp upp på Skenören på önskelistan. Men tiden flög iväg och den tänkta slingan var nog lite längre än jag tänkt mig så det fick bli att gå Hästkläppen runt. Här uppe var det fint och det blev lunch strax innan halva rutten var avverkad. Strax innan kl. 12 hahaha... Men det var ingen fara, det var perfekt väder (hur ofta sker det liksom) och då är man gärna ute hela dagen!
Längs leden sniffade sig Atle fram till en buske där det hängde något brunt på en gren. Det var renskinn som en ren gnuggat av hornen (innan hornen fälls). WOW sa Atle och jaktmaskinen i honom vaknade. Matten snodde med sig det fina renskinnet och har inte riktigt bestämt om jag ska göra en kampleksak av det eller ha det till antijaktträning, typ som störningsdoft i urvalsbanan... Well, nu var det Atles fynd så det kanske får bli hans val och då blir det kampleksak alla dagar i veckan!
Det kändes som att vi gick i det oändliga men det var ändå lättgånget och inte särskilt jobbigt. Sen kan det ju vara bra om man kollar kartan då och då men vi hamnade rätt till slut och det började slutta nerför igen. Det såg fint ut bortåt Ösjökläppen och började genast planera en sådan tur i huvudet.
Vi gick längs vatten sista biten och pausade med lite fika också. Det började bli varmt nu men ingen fara på taket och mot slutet såg vi de första människorna på hela turen. Troligtvis ute på seightseeing 5 min från parkerinegn ;)


Ledkryssen är nyligen utbytta och de nya står... ehh... lite tätt kanske?
Tillbaka i stugan blev det lite vila innan det bar av till Funäsdalen och våffelglass på GoBua! Herregud säger jag bara, chokladbomb med grädde mm. i en stor gräddad våffla (alltså inte klassisk strutvåffla utan riktigt gräddad våffla) i storlek XXL, rätt imponerad av att jag lyckades få i mig hela. Gäller ju att ta igen de kalorier man motionerat bort under dagen ;) GoBua rekommenderas!

Inga kommentarer: