lördag 10 december 2011

ID-spår

Efter fyra dagars vila börjar det nu bubbla över av energi hos Täppas. Så idag bar det iväg en kortis till skogen för lite ID-spår med Anna och Basse. Täppas verkade glad att se Basse (?) och gjorde t.o.m. små lekinviter. Anna undrade vilken medicin han går på egentlien som gör att han vill leka haha.

De fick tre spår var och eftersom det var några år sedan som Täpp körde ID-spår så började jag om från början.
Kanske är på sin plats med en snabb förklaring av vad ID-spår är... Man kan t.ex. träna på det sättet att två personer går armkrok ca 15m för att sedan dela på sig och gå åt olika håll. Man bestämmer redan innan spåret läggs vilket spår som är "rätt", d.v.s. antingen mitt eller Annas spår. Den person vars spår är rätt lägger t.ex. en strumpa (eller något annat som doftar mkt av den personen) som spårslut. När hunden sedan släpps på får  hunden börja med att lukta på t.ex. en annan strumpa från samma person så att hunden vet vilken doft den ska följa. Sen startar hunden och till en början finns ju två spår "i varandra" innan spåren delar sig. Där spåren delar sig gäller det för hunden att välja ut och följa den personens spår vars doft han kände från strumpan. Är man många som tränar kan det hela försvåras genom att det finns många fler spår att välja mellan och att dessa spår sedan korsar varandra på flera ställen, man kan använda fler föremål osv. 

Spår 1: Kort spår, det var min doft ha skulle välja och när spåret delade sig var det höger håll som var rätt. Han luktade bra på strumpan och flög sen fram, valde rätt riktning och hittade längre fram den utlagda strumpan. Visst valde han rätt men jag är lite osäker på hur mkt han egentligen hann tänka, det gick så snabbt...

Spår 2: Nu hade vi en längre sträcka fram till brytpunkten så att valet av spår skulle bli mer medvetet från Täppas sida. Även denna gång var min doft rätt men åt vänster denna gång. Precis när vi kom till starten började ett konstigt ljud låta inifrån skogen, det lät som en råttas pip (kan man ha mer otur?!?). Tror ni han kunde fokusera? Nä... Han fick inte ens starta utan sitta vid sidan av spåret tills han taggat ner lite. Sen snabbluktade han på strumpan och drog iväg. Han hade inga som helst problem att välja rätt spår men sen kom det där ljudet igen och då var det kört, han kopplade på sitt okontaktbara "jaktmode"...

Spår 3: Denna gång var Annas doft rätt, hon gick åt vänster vid brytpunkten. Han luktade väldigt noga på hennes vante i starten och började spåra. Han valde utan tvekan Annas spår och fortsatte i spåret. Sen gjorde han en konstig krok och jag blev osäker på om han var rätt (jag visste ju inte var Anna gått och det var osnitslat...) men han såg fokuserad ut så han fick köra på och hittade sen den andra vanten.

Alltid kul att variera spårträningen och det lär bli fler och svårare ID-spår framöver!

Basse Bus

Inga kommentarer: