onsdag 15 februari 2012

WRC Rally Sweden 2012

Först och främst - är ni inte rallyintreserade så sluta läsa nu! Men jag vet några som är det så här kommer en rapport från årets andra VM-deltävling =)

Torsdag-söndag kördes det totalt 24 sträckor, från 1,9 till 2,5 mil. Det är främst små öde skogsvägar som inte alltid är så lätta att ta sig till, men även ett fåtal mer publikvänliga sträckor för de som bangar att ge sig ut i rallyskogarna =)
I år var det mer folk än någonsin, det har gjorts rätt mkt reklam för rallyt. Inte helt enkelt att hinna mellan sträckorna, det är ofta rätt många mil mellan dem så det gäller att ha både plan A, B och C...

Fredagens första  sträckor låg i Norge så vi räknade inte med att hinna till dem. Istället hade vi tänkt se Torsbysträckan men plan A blev plan C... Vi åkte istället till byn Torsby där förarna skulle titta förbi fär att äta lite snabbt, bli intervjuade, skriva autografer mm. Jag blir alltid så förvånad över hur nära man kommer hela rallycirkusen. Rätt som det är står en av världens bästa WRC förare två meter bort och i nästa sekund kör en WRC bil förbi på en halvmeters avstånd...
Mikko Hirvonen i Torsby
Via rallyradion (som jag såklart måste lyssna slaviskt på mellan sträckorna) ges all info om sträcktider så att man kan hålla koll på hur förarna ligger till osv.
Man kan väl säga att det från början var fem förare som hade chans på seger men ganska snart visade det sig stå mellan finländarna Hirvonen och Latvala. I Norge vann de nästan varannan sträcka men Hirvonen (som jag hejade på i år eftersom Räikkönen kör F1) gjorde tyvärr en liten miss på sista sträckan och hamnade väl 17 sek efter, mkt att ta igen...
På kvällen åkte vi ner till Karlstad för att se racet inne på travbanan. Typ 9 mil enkel väg...
Kampernas kamp - Hirvonen och Latvala väntar på att få köra fram till starten. De kör två och två,  Hirvonen vann över Latvala =) Sträcksegern togs dock av norrmannen Petter Solberg.
På lördagen skulle första bilen starta 07:58 vid Vargåsen och vi skulle som vanligt till publikplatsen Colin's Crest, vid hoppet. Nästan framme var det kö och lite panik infann sig... Fick dock parkering rätt snabbt och sen var det bara att gå ca 25 min rakt in i skogen. Och tro inte att det finns nån form av väg, det är bara att pulsa på över stock och sten =) 
Sen bar det av till Hagfors Sprint, en kort kringelikrok där man ser mkt av bilarna. Var på plats 1 timme och 40 min innan start eftersom vi ville ha bra platser. Kankse liiite kallt att stå stilla i kyla och snålblåst så länge... men det var värt väntan!

Mads Östberg
Regerande världsmästaren Sebastien Loeb
Peter van Merksteijn

Mikko Hirvonen
Sedan åkte vi till Sågen och blev tvugna att parkera längs smala skogsvägar, mkt folk även här. Gick genom sågbyn för att sen pulsa uppför, uppför, uppför i skogen... Stod först och balanserade på en stubbe för att se men hittade sen en plats nere vid sträckan =)
Efter lördagen ledde Latvala med 23 sekunder före Hirvonen tätt följd av Solberg och sen Östberg, bara nordbor i toppen. Regerande världsmästaren Sebastien Loeb lyckas aldrig bra i Sverige, snö och is verkar inte vara hans melodi.

På söndagen åkte vi till serviceplatsen för att se bilarna bli servade och höra förarna bli intervjuade.
Hirvonen med kartläsare, Latvala med kartläsare och Solberg. Alla pigga och glada... men sträckan efter (Lesjöfors) kör både Latvala och Solberg på en sten vilket resulterar i punktering hehe =)

Östbergs bil vägs och kontrolleras innen den ska servas. Det tas även bränsleprover för att se att bilen inte är "dopad". 
Till slut var det dags för den sista avgörande sträckan, Hagfors, en power stage som ger extra VM poäng för de tre med bäst tid! På slutet av sträckan kör de nerför en skidbacke med ett hopp. En och en halv timmes väntan i skidbacken (och dränkt i rök från alla eldar) men som sagt, värt varenda minut. Inför denna sträcka låg Hirvonen inte jättelångt efter men däcken var slut så det gick inte att köra för fullt (bättre att komma tvåa än att krascha ut sig) men bilen flög iaf ordentligt över hoppet!
Jari-Matti Latvala, vinnare av Rally Sweden 2012!
En kort sammanfattning av rallyt, se och njut!

Inga kommentarer: