lördag 8 april 2017

Atle idag

När jag fick hem Atle hade vi ju såklart inget samarbete alls, vi kände inte ens varandra. Att då försöka guida honom genom läskiga miljöer och situationer var inte det lättaste. Men med tanke på hur han var den första tiden så är jag faktiskt förvånad över hur långt vi kommit idag, på bara fyra månader. Främst har det skett stora förbättringar de senaste två månaderna.

Idag kan vi gå på promenad utan några större svårigheter! Människor passerar vi utan problem, förutsatt att de beter sig hyfsat normalt. I mörker och framåt kvällen när han är trött så har han något lägre tröskel för vad han klarar av men det funkar oftast bra även då. Att hälsa på nya människor utomhus (som inte har en hund med sig) går oftast helt ok även om det kan bli en ganska stressig hälsning. Det som går mindre bra är närkontakt med nya människor inomhus (t.ex. hemma, café, buss) och när han måste sitta still bland folk, då känner han sig pressad när någon rör sig mot honom. Men vi fortsätter jobba på det.

Hundar går idag jättebra, både att passera och umgås med. Ibland kan han bli lite väl intensiv i sin lek så det underlättar om det är en hund som har vett att säga ifrån när han blir för på. Det han kan ha svårt för är att inomhus vistas bland främmande hundar som han inte får hälsa på, han blir helt enkelt frustrerad och sen är han som sagt allmänt mer nojig i inomhusmiljöer. Han kan även ha svårt för hög fart och intensitet, t.ex. hundar som springer fort förbi eller kampar ordentligt med leksak. Då går han upp i varv för mycket.

När det gäller miljöer är han rätt cool med sånt! Han kan bli stressad i nya miljöer men det är främst om det är många människor på platsen. De ljud han hittills upplevt har inte varit några större problem och de gånger han reagerar så släpper han det snabbt. Hästar tyckte han var sjukt läskigt i början men idag fixar han utan problem att spana på hästar, kor, highland cattle, kanadagäss mm. När det gäller vilda djur så har han faktiskt lite jakt i sig, vi får se hur det utvecklar sig... 

Förra helgen fick han följa med på sin första aktiveringspromenad i DogSpirits regi och han skötte sig med bravur! Med på promenaden var även två dvärgpudlar, en collie, en golden och en amstaff. Och inte att förglömma 5 människor ;)


Häromdagen gick vi på promenad med jasmin och hennes Nova (mellanspets). Senast vi sågs var innan jul då jag miljötränade med Atle på Jasmins hundsalong och vi besökte även en träningshall för lite träning. Även Jasmin tyckte att det var jättestor skillnad på Atle nu så det har verkligen gått framåt. 

Helt nytagen bild på Atle =)


På insidan är Atle en väldigt mjuk kille men samtidigt är han väldigt "fysisk". Han kan vara väldigt bufflig, är snabb som en missil, smidig och atletisk och ofta en riktig bulldozer när han far fram ute (ehh, även inomhus...). Han är fortfarande väldigt valpig och har precis börjar lyfta på benet, vilket är jättesent för rasen. Så nu får vi se hur tålamodsprövande hans tonårstid blir haha!

Inga kommentarer: