lördag 13 juni 2020

Utmanande miljöträning

Igår hade jag och Helena hyrt Hunderbanan i Norrtälje. Det är en aktivitetsbana med ca 45 varierande stationer. Atle var både jättesjåpig och supertuff och allt däremellan =)

Framtassarna på däcket och gå i sidled med bakbenen eller gå ovanpå däcken i en åtta.
 
Gå på prasslig presenning och om möjligt utföra övningar på presenningen. Lätt och aptrist sa Atle...

Gå igenom en massa hängande plastband. Eter lite funderande gick han in =)

Balansplattor i olika storlekar.

Hoppa genom rockringar med plastband, skoj sa Atle.

"Matte, det hänger jäkligt konstiga saker här inne"

Balansträning genom att gå eller hoppa från stubbe till stubbe.


Totalt obrydd av studsmattan

Bollhavet däremot, ujujuj... Först var det sjukt läskigt, han vägrade gå i. Vi tog en paus och gjorde en lätt och rolig station emellan och sen provade vi på nytt. Då gick han på skakiga trevande ben ut i bollhavet. Tredje försöket hoppade han bomben och började leka med bollarna =) Så nu önskar han sig ett bollhav!

Balansträning

Denna station skippade jag, ville inte riskera någon tass eller kloskada inför vandringssäsongen.

Never in my life sa Atle om denna hängbro!

Den här hängande lastpallen gick däremot alldeles utmärkt!

Luna

Gracie

Två timmar hade vi hyrt banan och vi pausade i halvtid med fika. Man skulle tydligen hinna runt hela banan med god marginal på 1-1,5 tim men varken jag eller Helena hann med alla stationer. Vi får helt enkelt komma tillbaka =)

Generellt var Atle nog lite mer osäker än vad jag räknat med men oj så nyttigt det här var! Mängder av konstiga stationer där man upptäcker nya både starka och svaga sidor hos hunden. Oavsett om stationerna i sig känns lockande eller inte så tycker jag att det här är något alla borde göra med sin hund, för att få en bättre bild av vad man behöver jobba med hos hunden. Underlagsrädsla? Höjdrädsla? Ljudrädsla? Trånga utrymmen? Allmänt nya saker? Kroppskontroll? Ta det lugnt? Uthållighet? Samarbete med och förtroende för sin människa? Osv...

När Atle tycker något är läskigt är det omöjligt att försöka locka med godis eller leksak, då blir han bara ännu mer stressad. Han måste själv få fundera över det hela och själv göra valet att prova eller inte prova. Däremot kan jag peppa honom med rösten, men jag är väldigt noga med att bara göra det när jag är övertygad om att han kommer klara det. Annars kommer jag liksom inte ha någon nytta av det framöver, om han slutar lita på mig. 

Helenas hundar blev vi också lite överraskade av. Unghunden Luna som normalt är väldigt osäker klarade stationerna galant. Medan Gracie som är coolheten själv, faktiskt var lite fundersam kring flera stationer. Som sagt, testa det här med era hundar, ni kanske också blir överraskade åt ena eller andra hållet!

2 kommentarer:

Linn sa...

Vad kul! Den ska vi komma och prova när unghunden är mycket mindre spökig! Vi har en parkourbana runt klubben som jag provade gå lite igår, ett moment är att gå UNDER en stege (sån man har på brukset, eller som iaf står på varje bruksklubb). Det var svinläskigt sa hon. Så bollhav och gud vet vad ska vi nog inte utsätta den här stackaren för än.

Jag har dessutom lagt plattformar som trappsteg upp till sängen så hon ska slippa hoppa. Livsfarligt. Fast bara om inte matte står bredvid eller godis finns. Alla idéer alltså..

Susann sa...

Då låter det som en bra idé att vänta men hojta till när hon är redo så kan vi hyra banan tillsammans!