lördag 10 september 2022

Funäs - Ramundberget upp och runt

En månad hemma utan fjällvandring känns lite hälsovådligt så förra veckan bar det av igen. Efter en sommar i Jotunheimen kändes det som att flyga fram på moln i lättvandrade Funäsfjällen.

Första turen blev delvis en favorit i repris från förra året men betydligt längre nu. Parkerade vid Walles och leden gick hyfsat brant upp genom fjällbjörkskogen innan den planade ut lite för att sedan gå uppför första delen av Ramundberget. Perfekt väder och Atle dundrade fram pigg i benen. 
Det bar av vidare ner i svackan och uppför på andra sidan. Nu hade det hunnit bli lunchtid så vi käkade lunch i lä på östra sidan av Ramundberget och fortsatte sedan till toppen. Topp och topp, det är är en sån där rund kulle haha =)Hunden som är robotinställd på topprösen =)
Ramundberget / Rieme

Vi fortsatte oledat norrut för att sen ta in på stigen som gick mot Kvarnbäcktjärnen. Eftersom ingen verkar gå utanför de fetmarkerade lederna på kartan så var den här stigen närmast obefintlig så vi hamnade inte riktigt där vi planerat. Istället hamnade vi i renarnas land =) Många skvaller- och inkallningsmöjligheter blev det och jag måste säga att den lilla jaktmaskinen börjar arta sig riktigt bra kring renar!


Det var ändå lättorienterat så vi hittade fram till Kvarnbäcktjärnen utan stigens hjälp och där blev det ett fika stopp. Sen gick vi vidare och vek in på den stora leden mellan gondolen och Ösjöstugan. Här var det autobahn men det var bara kanske 2 km...


Kvarnbäcktjärnen


Oledat med siktet inställt på Skars för att längre fram komma på den korsande leden...


...som var omöjlig att missa haha!


Framme vid Ösjöstugan och några andra små stugor.


Vid Ösjöstugan sköts det en del (nyss rippremiär...) så vi fortsatte raskt åt det planerade hållet bort från skotten, mot Ösjökläppen och östra Ösjön. Betydligt mer växtlighet här och höga lappviden. Det blev en till fikapaus och lite vila.


Höga videsnår


Det bar av vidare längs Össjön och sen förbi ett riktigt klafsigt parti där man då och då fick stanna och fundera över var man kunde ta sig fram utan att fylla kängorna med sörja. Jag tror fasiken det blev ytterligare en fikapaus innan vi nådde lilla dalen mellan Ramundbrget och Hästkläppen och sen till slut bilen. Vi var väl hemma lagom till middagen och Atle checkade ut i soffan =)

1 kommentar:

Anonym sa...

Fin tur😀