Det skulle bli en sval dag så jag tänkte att det passade väl bra att ta den här leden då, den skulle vara ca en mil lång, tur och retur. Jag är egentligen inte så förtjust i leder där man går samma väg fram och tillbaka men ibland måste det bli så.
Klockan ringde 05:00 och det bar iväg till Ramundberget. Klev ur bilen, dränktes av små knott och kände att det är ju varmt... var kom värmen ifrån? Ok, på med myggmedel, fixa packningen och snabbcheckade infotavlan vid ledens start. 16 km stod det här... hur kan det diffa på 6 km i olika beskrivningar? Ska Atle gå 16 km i den här värmen? Det var liksom inte läge att börja planera om där och då så jag tänkte att vi får väl gå så länge det funkar. Så iväg bar det, längs Ljusnans strandängar. Jag hade ju sett på kartan att det var en bit i dalen först, innan det bar av uppåt. Men hade sett fina bilder på Tvärån uppe på kalfjället så jag visste ju vad som väntade =) Efter ca 1,5 km var Atle varm och jag tänkte att det här kommer ju inte funka... Varför kan fjällvädret aldrig hålla sig till prognosen? Eller snarare tvärtom ;)
Ljusnans strandängar |
Matte, säg det magiska ordet, jag MÅSTE bada! |
Efter vad som kändes som en evighet på den dammiga sandiga vägen kom vi tillslut fram till bron som ledde över Ljusnan. Yes, tänkte jag, nu blir det snart kalfjäll! |
Men nu följde leden istället två hjulspår i marken. På en gräsmatta. Fortfarande i dalen. |
Alltså egentligen är det ju jättefint, det är mest jag som inte vill gå i dalen utan i de karga fjällen... |
Hela turen kan typ sammanfattas med tre ord - bad i Ljusnan. |
Alltså herregud, leden i dalen tog liksom aldrig slut. Ljusnan var räddningen, hade inte leden snirklat sig längsmed så hade vi fått vända för länge sedan. Var tvungen att kolla kartan igen, efter bron hade vi passerat minst två större vattendrag (helt sinade, det var verkligen torrt), hade någon av dem varit Tvärån och jag missat det? Men på kartan fanns inte de vattendragen alls... Fan för Calazos kartor, själva leden fanns inte den heller men tänkte att det är ju bara att följa vattendragen (om någon inte är i behov av sina Fjällkartor, de där rosa, så köper jag tveklöst, de görs ju inte längre).
Efter en evighet kom vi till Tvärån som rann ut i Ljusnan. Puh! Tog en paus och kände av Atle, kunde vi fortsätta nu när det bar av uppåt? Det kändes som att så länge han regelbundet fick svalka sig i vatten så gick det nog ändå.
Äntligen på väg uppåt! Mot kalfjället! |
Insåg ganska snart att det även här var väldigt lite vatten =( Men hade vi nu gått hela vägen hit så kunde vi lika gärna fortsätta. Måste ju se den coola Tväråpoolen! Tillslut kom vi fram. Alltså vilken besvikelse... Som vilket vattenfall som helst som man kan hitta ute på en promenad i skogarna kring Orsa. Big fail. Fail trail. Big Fail Trail.
Det blev i alla fall några fina bilder på Atle vid vattenfallen! |
Medans vi vilade och fyllde på med energi fick jag se något häftigt! Skarsfjället tornade upp sig i fjärran och från toppen rasade stora sjok av dimma/moln. Så himla häftigt! Har det på film, där blir det en annan grej. Men uppkopplingen här är för seg för att ladda upp filmer.
Sen började vandringen tillbaka, jag var lite orolig över hur varmt det skulle vara nere i dalen. Det var varmare än innan men det fläktade mer nu och Ljusnan hade ju inte sinat ännu så Atle kunde fortsätta svalka sig. Det är verkligen bra att han kommit på att han kan kyla ner sig genom att bada, det underlättar enormt.
Här promenerade jag på land och Atle i vattnet =) |
Slutligen var vi tillbaka vid bilen och Atle däckade rätt omgående. Tryckte i honom lite "matsoppa" och sen var han nöjd. Hade lite dåligt samvete över att det blev en så lång tur i värmen men dels stämde ju inte den ursprungliga beskrivningen av antalet km och sen fanns det ju vatten hela tiden. Jag hade aldrig fortsatt om jag kände att det funnits risk för överhettning eller att han inte fixat det mentalt. 16 km på 5 timmar säger ju en del om vilken fart det gick i haha ;)
Själv hade jag ont i fötterna, jag hade gått i mina vandrarkängor. De är klockrena i knixig fjällterräng men den här leden var ju så lättvandrad så det var verkligen overkill med de där kängorna, nättare kängor eller t.o.m. trekkingskor hade räckt.
På hemvägen lovade jag mig själv att dagen därpå skulle jag själv välja led efter vad jag hittade för skojsigt på kartan (det är ju så jag brukar göra), INTE efter vad som rekommenderas i broschyrer från turistbyrån och info på nätet...
4 kommentarer:
Åh kängor, jag fattar inte hur jag ska kunna vandra i såna! Jag har kört gympaskor hela norgevistelsen och tycker ändå jag får värmeslag. Fördel med Norge, inte ett enda knott/myggett trots att myggmedlet lämnades hemma.
Du får inte säga att du har gympaskor, då klassar jag in dig bland flipflopfolket ;) Hur gör du där det är blött och lerigt då? Jag har aldrig upplevt att värmen varit problem med kängor. Du har nog bara inte hittat rätt sort kanske.
När det är normalt väder i Norge (blött) så går jag i stövlar (orkade inte släpa med mig även kängor eftersom stövlarna är enklare till de vanliga promenaderna), men nu var det torrt i princip överallt, inte heller någon lera. Mina viking gummistövlar har lika bra grepp som kängor så de är helt okej. Däremot kom vi till några vattendrag när vi traskade på haukeli men då tog jag av mig gympaskorna och vadade över (vilket var asskönt då det var så varmt).
Jag har kängor som jag ska ha när jag åker dit i höst och går med tält, och de är okej, det är mest att jag helst inte skulle ha skor alls när det är så här varmt. Hela barndomen sprang jag barfota i både skog och all terräng så det är väl därifrån jag kommer. Sen underlättar det ju att jag verkar ha stabila fotleder, har ju kompisar som bokstavligt stukar fötter pga grässtrån, jag har hittills klarat mig utan det trots en del missöden.
Jag och gummistövlar är ungefär som jag och rosa - vi går inte ihop. Fast när jag tänker på det så har jag ju alltid låga trekkingskor i Frankrike och de lederna är de svåraste jag gått så ja, det funkar ju så länge det inte är blött och så länge man inte bär för tungt.
Skicka en kommentar