onsdag 9 december 2015

Nose Work instruktör - sista blocket

Så var sista helgen på utbildningen avklarad. Provet gick jättebra så nu kvarstår bara inlämning av kursen jag håller just nu, sen har jag förhoppningsvis mitt instruktörsdiplom!

Vi har tränat på så många olika saker så jag får nog välja ut några av dem att skriva om.

Urvalsbana med störningsdofter
Det var svårare dofter än tidigare men Täppas var klockren. Jag minns inte vilka dofter det var men jag plockade i alla fall bort den burk som innehöll mat. Burkarna är nämligen utan lock och så pass stora att ett litet dvärgschnauzerhuvud skulle kunna nå ner till maten. Och det får under inga omständigheter ske med Täppas mage.    

Sök i källarlokal
Vi fick ett stort sök med flera varierande gömmor i en lokal vi aldrig sett tidigare. Det var en mörk källarlokal bestående av en lång korridor och tre rum samt en trappa. Tydligen hade flera hundar reagerat på miljön och tyckt att det var en väldigt skum plats. Täppas knatade gladeligen in i källaren totalt obrydd. Dock fick jag lite smått panik när jag såg golvet... Det var så mycket smuts och skräp överallt att jag kände att Täppas med sin smått maniska hunger kommer stoppa precis allt i munnen. Dessutom var det väldigt svagt upplyst så jag såg inte exakt vad som fanns på golvet.
Jag startade Täppas som direkt gick och hämtade en trasig linjal som han lämnade till mig haha =) Jag tackade för linjalen och bad honom leta vidare, helst efter eukalyptus ;) Han gick nerför en mörk trappa och började stoppa äckelsaker i munnen. Jag grävde ut grejerna ur munnen och bad honom leta. Täppas nosade  frenetiskt och jag vet att han kände doften men allt ätbart blev för frestande och med tanke på hur dålig Täppas kan bli av sånt han inte tål (d.v.s. allt utom sin mat) valde jag att strunta i trappan, det var inte värt risken. Jag frågade läraren om det fanns en gömma och det gjorde det, i närheten av där han nosat frenetiskt.

Sen gick han omgående till en stängd dörr där han luktade och fnös nere vid golvet. Han visade tydligt att han ville in där så jag öppnade dörren och såg till min förskräckelse en skrubb fylld av ännu mer skräp... Täppas kände doften men när han började knapra på en papperstuss från någon konstigt hink så kände jag bara att NEJ, han får  inte bli dålig, så jag skippade även det rummet. Men det fanns en gömma även där inne så det var ju bra att han kände den från andra sidan dörren!

Sen tog vi oss an den långa korridoren som tack och lov var skräpfri!! Första halvan av korridoren gick han bara förbi. När han kommit halvvägs så började han intresserat undersöka en slags maskin i metall. Han gick väl typ 100 varv runt maskinen och försökte lokalisera källan men där gick han faktiskt bet. Alla hundar hade känt doften vid maskinen men ingen hade hittat källan så man kan ju misstänka att luftströmmarna i korridoren var svåra.
Sen hittade han ett spännande metallbord som han började undersöka. Efter lite funderande började han försiktigt gå upp på en metallbricka om fanns på en liten våning under bordet. Jag såg att han tyckte det var lite läskigt så jag peppade honom samtidigt som jag undrade vart han var på väg. Täppas höjde huvudet och började till slut pyssla med något på undersidan av bordsskivan, och där satt doften =)

Sedan gick vi vidare in i ett brummande pannrum. Täppas nosade på bra nu när skräpet var borta och jag såg återigen att han hade doften men inte själva källan. Läraren sa till slut att gömman var så pass högt att jag borde lyfta upp honom så att han kan söka av högre områden. Jag tänkte att jösses, det har vi aldrig tränat på men han åkte omkring på min arm och hittade till slut källan bakom ett rör som satt högre än mitt huvud =)

Att jobba medan man blir buren 
Ett träningspass gick ut på att hunden ska kunna söka när den blir buren. Små hundar kan ju få svårt att lokalisera källan om den är väldigt högt upp så därför måste de kunna jobba medans matte/husse bär omkring hunden så högt det går.
Täppas fick ett rum med två gömmor. Jag började till höger i rummet och lyfte upp honom. När jag bad honom leta började han sprattla och ville bli nersläppt. Typ "släpp mig kärring, hur ska jag kunna leta när du håller fast mig?" Till slut insåg han att han inte skulle bli nersläptt men nosen var inte påkopplad för fem öre. Väldigt konstig situation tyckte Täppas =) Jag fick den första gömman förklara för mig och gick dit med honom. När han väl kände doften började han jobba jättefint och hittade källan vid ett gångjärn till en dörr.

Efter det hajade han grejen och luktade jättefint på väggar, lampor, dörrlister, skyltar etc. Efter ett tag kom vi till en lampa som satt riktigt högt. Jag lyfte upp honom så högt jag orkade och hörde hur nosen började låta ordentligt. Sen PANG högg han tag i lampan så jag trodde den skulle gå sönder haha! Där satt doften ;) Snacka om lättsam pensionärsaktivering, att bära omkring på hunden medans den får jobba hehe!Har du orkat läsa hela vägen ner hit så är jag imponerad ;) Har tyvärr inga bilder alls från helgen så det fick bli en himla massa text istället..

Inga kommentarer: