fredag 24 februari 2023

Flitens lampa lyser

Under höst och vinter har jag hunnit med lite fler utbildningar och även webinars:

 • En 6 månaders kurs i Antrokynologi (tvärvetenskapligt antrozoologi + kynologi) via Empatia/Therese Lilliesköld, som helt klart toppar listan tillsammans med berikningshelgen. 
 • Cillas Masterclass (Hundens Hus) för verksamma hundpsykologer.
 • Webinar med Per Jensen, en liten sneak peak inför hans kommande bok (som nu är utgiven, den här bloggen släpar...) Den handlar om vanliga beteenden som hunden gör men som vi faktiskt inte har någon vetenskaplig förklaring till. Det jag tyckte var mest spännande var delen om magnetsinnet. Som så många andra däggdjur har hunden ett magnetsinne och kan navigera med hjälp av det (i likhet med flyttfåglar som flyger långt och vet vart de ska). Detta vet vi av nya studier men vad vi inte vet är i vilken omfattning våra hundar faktiskt använder sig av det. Personligen tycker jag det här är väldigt intressant efter att otaliga gånger förundrats över Atles förmåga att hitta hem, hitta till bilen, veta vart vi ska när jag själv inte vet, på en helt ny plats där vi aldrig varit tidigare. Såklart finns det många faktorer han kan ta hjälp av men han verkar liksom ha en inbyggd kompass. Har faktiskt börja fundera över om jag ska testa huruvida han känner av magnetfält eller inte, det lät inte alltför avancerat bortsett från en liten detalj men jag ska klura vidare.
  Magnetsinnet togs faktiskt upp även under Antrokynologikursen, men med en lite annan vinkling, alltså vilka behov kan tänkas komma med ett magnetsinne? Hunden har ju ett behov att av få jobba med sina olika sinnen och hur tillgodoser vi att hunden får använda sitt magnetsinne? Har hunden ett behov av det OM hunden ens använder det? Det finns så mycket inom hund som ännu är så outforskat!


  Boken finns här hemma och väntar på att bli läst!

 • Sedan var det ett nytt uppdaterat webinar med Tobias Gustavsson (Gritty K9 Boki & Tobias) "att förebygga stress i vardag och träning". Som alltid väldigt bra och jag gillar att Tobias alltid är uppdaterad med de senaste studierna och alltid har källor att hänvisa sina påståenden till. 

 • Ytterligare ett webinar med Tobias, om likheter och skillnader mellan hund och varg.
 • Ett tredje webinar med Tobias, om rädsla och aggression.
 • Ett webinar med David Selin/Hundutbildningsgruppen om fyrverkerirädsla. Den människan har alltid intressanta sätt att se på saker och ting och lite kul att få bekräftat en grej jag märkt med Atle och hans fyrverkerirädsla, där jag valt att göra helt tvärtom mot vad som generellt rekommenderas. Inte alls fel med andra ord =) Ja, jag kan förklara men det får bli en annan gång.
   

Sen har det varit några bottennapp också men de behövs väl för att sortera ut favoriterna antar jag. Parallellt med dessa smågrejer har jag även gått en längre ettårig utbildning som börjar gå mot sitt slut. Bara ett prov kvar nu så borde jag ha mitt diplom sen =)

Inga kommentarer: