söndag 22 augusti 2010

Helgens kurser

Idag avslutades helgkurserna som påbörjades förra helgen, det var nosarbete för hela slanten: kantarellsök, viltspår och skogsaktivering.

Att lära hundar hitta kantareller är inte så svårt om man gör på rätt sätt och använder en belöning som hunden är villig att jobba för. Det knepiga med kantarellsök är markeringen, när hunden har hittat en svamp ska den tala om detta genom att t.ex. sätta sig vid svampen. Här krävs det träning!! Aussien Nappe gjorde klockrena liggmarkeringar och rottisen Castor sittmarkerade. I Castors mage slank det ner en och annan svamp, mums ;) Ridgebacken Bruno körde "kantarellsök-turbo", fort ska det gå! Blandisen Trixi jobbade på bra med outtömlig energi och dvärgschnauzern Abbe hittade kantareller även i vilopausen trots att matte gömt dem högt uppe på en sten.

Castor med sin fina arbetsscarf.

Abbe har pyntat sig sjäv med pinnar :)


Viltspår är ju den mest naturliga aktiveringen man kan ge sin hund och ägarna blir alltid lika förvånade över hur duktig hunden är! Welsh springern Salvi tyckte det var skumt med bloddoften i början men självförtroendet växte och hon är en mycket spårnoga hund. Jack russeln Ronja avslutade med ett finfint spår som hon noggrannt följde trots ett utlagt korsande störningsspår.

På skogsaktiveringen deltog Scott golden och Samson blandis (amstaff/am.bulldogg). De fick prova på allt från hopp och balansövningar till korvspår och uppletande. Scott gjorde galanta korvspår och hittade lill-husse som var gömd i skogen. Samsons nos var inte att leka med och han hittade utslänga kottar med mattes doft och fixade uppletanderutan i ett nafs!

Scott uppfann en egen aktivitet "köra in huvudet under mossan".

Samson väntar på att matte ska bli klar med korvspåret!

Ofta blir många hundar korrigerade när de fastnar i en doftfläck lite för länge eller intresserar sog för dofter över huvudtaget under t.ex. promenaden. Men på noskurserna får de använda nosen, de till och med SKA använda nosen ;) Undra på att hundarna gillar dessa kurser där man får lukta hej vilt och strunta (nästan iaf) i allt vad lydnad heter!

Inga kommentarer: