tisdag 28 september 2010

Specialsök helg 8

Oj, det här blev långt. Men ni väljer ju själva om ni vill läsa eller inte ;)

På lördagen tränade vi ID-sök och det gick galant. Presenterade en doft för Täppas för att tala om att denna ska du leta efter, sen letade han och hittade utan problem med fina utpekningar.

Vi fick även prova en svårare variant av sök i rum som var väldigt kul! Uppe på vinden fanns mängder av olika hyllor där olika föremål (pärmar, tops, backar, träklossar mm.) fanns utplacerade. Thédoft fanns gömt lite här och där och hundarna skulle nogrannt söka av allt och hitta thédoften. Täppas letade på bra men gjorde såklart det hela på sitt sätt. I varenda hylla plockade han först ut en kloss och slängde ut på golvet innan han började leta. Någon gång under söket lyfte han upp klossen och la in den i hyllan igen, herregud vad vi skrattade åt honom :)
Han hittade sina thédofter och han hittade till och med en plats där läraren glömt att hon gömt doft på så där blev det ju lite knasig belöning eftersom vi trodde att han blindmarkerade..

Enklare friskvård, massage och stretching blev det också och alla hundar blev gonomkända av en equiterapeut, alltså en sjukgymnast för häst. Han hjälper även en del hundar och passade på att känna igenom våra. Hos en del hundar hittande han faktiskt olika spänningar osv. En hund som alltid morrade då matte torkade tassarna hittade han något problem hos som han åtgärdade och nästa dag kunde matte torka tassarna utan ett morr från hunden trots att hon provocerade! Tack och lov hittade han inget knas hos Täppas (inget fysiskt iaf haha), jag är glad att han överhuvudtaget lät sig undersökas av en främmande person.

Ett långt grupparbete genomfördes under kvällen och sedan blev det cancerträning med Täppas. Nu börjar han förstå rejält, han har även börjat peka ut cancern!! Svansen går som en propeller när han hittar cancerdoften :) Kl. 22:00 hade Täppas tränat olika saker i 13 timmar och sade upp sig för dagen..

På söndagen fortsatte vi med sök på vinden och läcksök. Täppas gillar verkligen gasdoften och så fort han får in doftmolekylerna i nosen springer han som en tok mot doftkällan oavsett hur långt bort den är.

Spårträning blev det också och det är en historia för sig haha! Planen var att jag och en annan kursdeltagare först skulle gå längs en ca 80cm bred stig så att båda våra dofter fanns där som störning. Sedan skulle vi starta på varsin sida om stigen (ca 40m ut från stigen) och gå i serpentiner över stigen så att spåret gick på båda sidor om stigen. Vi korsade flera gånger varandras spår mitt på stigen för att öka svårighetsgraden. I serpentinerna lade vi även in vinklar och andra svårigheter.
Problemet var en bara att medans vi stod och väntade på att spåren skulle ligga till sig så kom en man med två hundar och gick längs den stigen som vi hade som "röd tråd" i våra spår. Sen kom en kvinna vandrande genom skogen med två hundar och hon var på väg rakt över våra serpentinbågar. Läraren förklarade läget för kvinnan bad henne snällt att gå längs stigen istället men hon måste varit ett äkta psykfall för hon vrålade tillbaka att "det skiter jag fullständigt i, jag har tränat hund i 25 år och hundarna ska kunna förledningsspår". Sen SLÄPPER HON LÖS sina hundar så att de springer kors och tvärs över våra spår och även uträttar sina behov. Läraren som är gammal militär blev helt vansinnig men insåg ju tillslut att bästa sättet att bli av med kärringen var att inte ge sig in i någon diskussion.
Så förutom de inplanerade svårigheterna hade vi nu lite mer att bita i.. Dessutom hade en av de andra kursdeltagaren lagt sitt spår de sist 40 metrarna över Täppas spår, hon hade missuppfattad var hon skulle lägga sitt spår..

Spårupptaget gick bra, kanske lite snabbt. Sen följde han spåret klockrent. Vid korsningarna på stigen sänkte han farten och blev mer nogrann men tog sig över utan problem. Jag såg att han lade märke till alla felaktiga spår men valde ändå att följa det rätta. Han överträffade mina förväntningar rejält! Efteråt var han jättetrött, så det tog nog på krafterna att följa rätt spår och sålla bort övrig doft.

Nästa gång är sista helgen (neeeej) och då väntar såklart både teoretiskt och praktiskt prov. Så nu måste vi träna massor och jag måste plugga, plugga, plugga.

Inga kommentarer: