söndag 5 februari 2012

Igår slädhundstil, idag nordisk stil

Var iväg och tittade på Moradraget, det tävlades i nordisk stil linkörning. Främst var det gaphalsiga vorsthrar men även en och annan münsterländer, riesen, schäfer, aussie mm. Såg en tävlande komma med en lillskäggis i midjebältet och tänkte, jösses ska lillskägget tävla?!? Men dvärgen byttes sen ut mot en riesen =)

Rätt kul att stå vid sidan av och studera olika förares sätt att hantera hund, uppvärmning mm. Som i all annan  hundsport finns såklart en miljon olika sätt att tänka på.
T.ex. såg jag några förare komma med frusna korthårsvorsteh i kallt kedjehelstryp. Hundarna hoppade, skällde och blev sedan fastbundna medans förarna värmde upp för att sedan ta hunden till start. Nu värmde nog de där hundarna upp sig själva rätt bra där de stod fastbundna och hoppade men det kan ju inte mäta sig med en riktigt uppvärmning. Och jag undrar hur mkt energi de hade kvar när det var dags för start...
Större delen av de tävlande kon iaf med täcke på hunden och belönade vovvarna medans de stod stilla och tysta. Sedan värmde de upp tillsammans med hunden innan det var dags för start. Några hade även ett väl intränat startkommando (klara färdiga kör) vilket gjorde att hunden stod stilla tills den fick ok att starta och då bar det iväg i rasande fart! Jag är ju fullt övertygad om att en hund som inte fryser, är ordentligt uppvärmd och inte har stressat ihjäl sig en halvtimme innan start, gör betydligt bättre ifrån sig i tävlingen!  


Lyckades förfrysa mitt ena öra igår. Över 20 minus + fartvind, undrar vad köldeffekten blir då... För mkt enligt örat iaf! Så nu värker det rätt bra och jag måste se till att skaffa pannband med windstopper att ha under mössan.

Inga kommentarer: