söndag 21 augusti 2016

Monaco Grand Prix 2016

Efter att ha tillbringat några dagar uppe i de franska bergen med klarblå himmel och strålande sol så kunde man ju ge sig fan på att det skulle spöregna på racedagen haha... Den enda dagen det INTE fick regna! Väl framme i Monaco avlöste störtskurarna varandra och det var grått, grått på himlen. Men jag ska inte klaga, det här var det 12:e racet i Monaco och visst kan det komma skurar men jag minns faktiskt bara ett race då det öst ner konstant så vanligtvis brukar vädret vara bra. Att jag blir blöt rör mig inte i ryggen men det är synd för racet =( F1 bilar är liksom inte gjorda för att leka båt.

Bakom det grå brukar man normalt se höga berg och klarblå himmel!

Jag kan ju säga att säkerhetskontrollerna i år var liiite mer omfattande än normalt, trodde jag skulle få tömma hela handväskan innan de släppte in mig. Väl uppe på läktaren ökade regnet och banan var rena rama bassängen =(
Kimi hade kvalat in som 6:a men startade 11:a. Jag vet inte riktigt varför men gissningsvis hade något på bilen pajat och förändrar man något på bilen mellan kval och race så flyttas man ner på gridden.Starten gick bakom säkerhetsbil och därmed förlorade starten sin effekt. Jag tror de körde 10-15 varv bakom säkerhetsbilen för att köra bort de värsta vattenmassorna. Till slut avvek säkerhetsbilen och bilarna drog iväg i full fart, äntligen! Jag kan säga att det var halt, halt och ännu mer halt trots att alla bilar körde på "full wet" (de regndäck som ska klara mest vatten).

Jag passade på att ta några snabba bilder eftersom något sa mig att detta race kan bli kortvarigt för många förare. Men med tanke på regnet fick kameran sen bo i jackfickan så det är lite ont om bilder från årets race.

Kimi Räikkönen, Ferrari


Marcus Ericsson, Sauber

Det var lite krascher här och där till följd av regnet och jag satt och tänkte att jaja, Kimi kör aldrig av enbart p.g.a. av regn så han är kvar så länge ingen kör på honom. Mmm, eller inte... rätt som det är ser jag en Ferrari på storbildsskärmen som kört rakt in i muren vid hårnålen. Inte ens en tidigare världsmästare kan styra under vattenplaning. Det var bara en touch men framvingen vek in sig under bilens framparti och gjorde att bilen blev svårstyrd. Kimi haltade sig genom tunneln men fick sen parkera bilen efter chikanen (jag besparar er från att skriva ner alla de svordomar som flög genom huvudet, men jag tror jag fick med hela repertoaren x 10). Men av alla de race jag sett på plats i Monaco så har Kimi bara brutit ett enda så jag ska egentligen inte klaga.

Ricciardo var länge helt överlägsen ända tills Hamilton helt plötsligt dånade förbi med Ricciardo jagandes bakom sig... Vad hade jag missat? Såg på storbildsskärmen en repris där Red Bull (Ricciardos team) sjabblade i depån och inte var redo när han kom in för att byta däck. Så Hamilton gick om (mer svordomar).

Regnet avtog efterhand även om banan fortfarande var blöt. Dock torkade det upp i racelinjen där bilarna kör mest så runt varv 30 var Marcus först med att lägga på torrdäck. Nästa gång han åkte förbi såg det aningens svajigt ut hehe!

Runt 50:e varvet jagar Marcus sin teamkamrat Felipe Nasr hack i häl. Då det är uppenbart att Marcus är mycket snabbare så säger teamet åt Nasr att släppa förbi Marcus. Nu är det så här att i F1 lyder man teamorder, så är det bara. Men Nasr vägrade... Till slut gick högsta teamchefen ut på radion och sa bestämt att nu flyttar du på dig OMEDELBART! Nasr vägrar och Marcus ges tillåtelse att köra om Nasr på eget bevåg. Kruxet var bara att den omkörningen gick åt fanders, de båda bilarna körde ihop och fick bryta racet. Say no more...

Nasr jagas av Ericsson

Mot slutet började det smådugga och det var på håret att bilarna hann gå i mål utan att behöva byta till regndäck igen.Vann gjorde tyvärr Hamilton (nej, jag har aldrig tålt honom och kommer aldrig tåla honom) så vi fokuserar på racets tvåa och trea: Ricciardo och Perez. Vid intervjun på podiet valde Ricciardo att inte kommentera racet (teamet sjabblade ju bort hans seger) utan hedrade istället publiken som stått ut i regnet! Jo, vi satt ju faktiskt där i tre timmar varav det regnade halva tiden!

Notera vädret efter racet...

Ferraris motorhome

Lite halvdränkt sådär blev det sen en promenad på banan. Det gäller att plocka däcksrester, spana på de använda däcken som rullas förbi, kika in i lastbilarna (innan man blir bortviftad av teampersonalen), försöka se F1 bilarna som står väl gömda mm, mm.

Mackan himself! Ett tips är Örebro Race Day i september om man vill se vår svenska förare köra F1 bil på svenska gator =)

Williams lastbil


Den bästa lastbilen!

Så var ännu ett F1 race i Monaco avklarat. Årets bästa, dag 29 maj 2016!

Inga kommentarer: