fredag 26 augusti 2016

Tsar

Till och från under juni - augusti har jag haft Tar här hemma. Tsar är importerad från Ryssland och tanken var att han skulle bli utställningsstjärna och avelshund. Men Tsar växte och växte och växte... Idag är han 9 månader och den största dvärgschnauzer jag sett!

Eftersom avels och utställningsplanerna gick i stöpet så behövde Tsar ett nytt hem. Jag lånade honom på prov eftersom hans ägare ändå behövde hundvakt. Tyvärr insåg jag ganska snart att han tyckte det var väldigt jobbigt med besök här hemma och första kontakten med nya människor gick inte helt smidigt. Jag måste kunna ha min hund med i jobbet och det hade gissningsvis inte fungerat med Tsar. Hade jag haft ett "vanligt" jobb där det inte kommer nya människor stup i kvarten så  hade jag aldrig tvekat, då hade han fått stanna. Jättetråkigt för han var klockren i övrigt och jätterolig att träna med! Dessutom var han jättestor, jag tycker ju att de flesta dvärgschnauzrar är så himla små. Men eftersom jag gillade honom så fick han bo till och från hos mig eftersom hans ägare behövde hjälp med passning. Men det var inte roligt att lämna tillbaka honom i början av augusti =(
Tyvärr klickade han inte med sin nya ägare så han kom tillbaka hit men nu har han till slut hittat hem! Jag var med och träffade de nya ägarna, ett ungt par som har vana av både dvärgschnauzer och schnauzer sedan tidigare. Enligt rapporterna trivs de utmärkt tillsammans!

De första dagarna jag hade honom var han lite försiktig av sig men när han började inse att jag var en helt ok typ så började det växa fram lite mer busiga sidor och den riktiga Tsar visade sig mer och mer =)

Det här är Tsar i ett nötskal, på rygg med en leksak i munnen!


Det gäller att samla på sig så många leksaker som möjligt!

Så himla roligt att leka med nya leksaker =)Hundbadet i Orsa

Tsar älskar att bada, det är verkligen det bästa han vet! Han kan strosa i vattenbrynet hur länge som helst men allra helst röjer han fram och tillbaka så vattnet skvätter. Kastar man ut något i vattnet hämtar han direkt in det och hamnar det på botten så dyker han efter det =)
När vi var inne i centrala Mora gick vi förbi en fontän och Tsar trodde han hamnat i ett fantastiskt vattenland för hundar haha! Jag fick kämpa för att få med honom från fontänen där han såklart inte fick bada ;)

Här har han varit ute och dykt efter en pinne!
Spanar på kor.

Fullt ös!

Jag tränade en hel del med Tsar. Dels vanlig vardagslydnad eftersom han är ung och ingen egentligen tränat sånt med honom. Men sen blev det även en hel del rolig träning (för vardagslydnad är fanimej inte skoj...). Jag lärde honom klicker och shejping och han fick lära sig tasstarget. Den använde jag sedan till att lära honom springa ut till en viss plats på avstånd och jag lärde in "vacker tass". Han fick prova på balansboll och han fick träna bakdelskontroll. Syftet där var egentligen att öka kroppsmedvetenheten då den knappt existerade (nu är den bättre!).
Några fjällturer blev det inte då han är för ung för det (rent fysiskt) men vi var mycket ute i skogen och det tyckte han var jättekul. I Ryssland växte han upp i lägenhet och var en äkta asfaltsråtta så skogen var som en helt ny värld =)   Bästa utsiktsplasten på bänken i hallen!

Trött, så trött...

Utöver ett stort sorkintresse och reservationen mot människor så är han egentligen ingen typisk dvärgschnauzer. Mer lik en schnauzer faktiskt, både till utseende och beteende. En väldigt härlig och rolig grabb i alla fall och Tsar har för alltid en liten plats i mitt hjärta!

Inga kommentarer: