En hund som blivit traumatiserad (t.ex. attackerad av en annan hund, varit med om bilolycka, blivit rädd på nyårsafton etc.) kan behöva behandlas för själva traumat innan träningen för själva beteendet ens kan starta.
Säg t.ex. att Fido blir attackerad av en annan hund. Fido blir livrädd, får panik och hamnar i chock. Attacken medför att Fido blir rädd för andra hundar och visar detta genom att morra, skälla och vråla så snart han ser en annan hund. Skulle han komma lös skulle han kanske själv attackera den andra hunden.
Normalt sätter man ju in träning som t.ex. motbetingning, skvaller, BAT etc. Man kan även behöva se över hundens vardag, förändra motion och mental aktivering mm, mm. Men om grunden till problembeteendet är ett trauma kommer den klassiska träningen gissningsvis inte ha någon som helst effekt, träningen kan till och med förvärra beteendet då hunden helt enkelt får en slags "psykisk panik" vid åsynen av en annan hund. Traumat återuppväcks och kroppen är varken fysiskt eller psykiskt mottaglig för träning innan traumat i sig behandlats.
Så vi fick lära oss hur man kan diagnostisera huruvida en hund blivit traumatiserad av en händelse eller inte. Tre hundar som råkar ut för exakt samma händelse behöver ju inte reagera på samma sätt. Fido blir traumatiserad, Ludde bli enbart rädd medan Molly bara skakar av sig händelsen och skuttar vidare i livet utan bekymmer. Och hur traumabehandlar man en hund? Ja, det är ju det jag inte kan gå in på men jag kan rekommendera att läsa Carros avhandling när den väl publiceras!
2 kommentarer:
Men åh, vilken teaser!
Japp, något att se fram emot =) Och jag skulle önska en fortsättning, på en dag hinner man ju bara skrapa på ytan..
Skicka en kommentar