torsdag 31 januari 2019

Utbildning

I helgen var jag på utbildning - "Blygerhundar för yrkesverksamma" för Jessica Mann. Jag läste hennes bok när den kom ut för 1-2 år sedan och tyckte att den var väldigt bra. Jag har saknat böcker att rekommendera för hundägare med rädda hundar och den här boken kvalade lätt in på min boktipslista! När jag sen fick nys om utbildningen baserad på boken så var jag ju tvungen att gå. Jessica är specialiserad på hundar som har allt ifrån lättare osäkerhet till kraftigare rädslor. Utbildningen handlade om hur vi hanterar dessa hundar med sina rädslor och hur vi kan hjälpa dem (och deras ägare) ännu bättre i våra problemutredningar och/eller kurser.


Jessica är inspirerande och utbildningen var verkligen jättebra men med en hundpsykologutbildning i botten så kanske det i ärlighetens namn inte var så mycket ny kunskap. Men det är alltid intressant att gå för nya utbildare och alltid finns det små tips & tricks att ta till sig!

Jessica har speciella kurser för rädda hundar som inte klarar av att gå på vanliga kurser för att de blir så rädda att de vill fly, blir helt apatiska eller vrålskäller på allt som rör sig eller låter. Hunden blir för stressad för att kunna fokusera på övningarna och det blir dessutom väldigt störande för övriga gruppen. Så hon har speciella kurser där dessa hundar (och hundägare) får träna just på att befinna sig på kurs. Jättesmart! Jag har haft tankar på en sådan kurs men varit lite skeptisk till att trycka ihop flera sådana här hundar, de lär ju bara trigga igång varandra så att de blir ännu mer rädda och så får de bara en negativ upplevelse av att gå kurs ändå... (tänk er flera "Atlar" på en och samma kurs, jag blir ju matt bara av tanken haha). Men läggs kursen upp enligt Jessicas koncept så kan det nog funka.
Får se om jag pusslar ihop någon sådan kurs framöver, vi har fått fritt fram att lägga upp kursen enligt Jessicas "blygerkoncept". Så ingen tror att jag snott namnet när/om det väl blir en sådan kurs ;)

Avslutar med ett citat jag tyckte var så bra, det är precis såhär jag brukar försöka tänka när Atle går mig på nerverna med sina rädslor... "Your reactive, distractive and fearful dog is not giving you a hard time - he is having a hard time".

Inga kommentarer: