måndag 25 april 2011

Spårhunden och lukterna

Skrev tidigare att jag hade stora förväntningar på den här boken. Infriades de? Jaa!!! Jag har alltid saknat en vettig bok i nosarbete, finns några som är ok men ingen sådär klockren. Detta var en av de bättre hundböcker jag läst på länge och utan tvekan den bästa i nosarbete (nu är den främst inriktad på spår men den tar upp lite annat också).

Man får en bra inblick i dofternas värld och hur hunden nos och luktsinne fungerar. Mycket känns igen från specialsöksutbildningen men det var en del nya saker också. Kan tänka mig att en del folk kommer rynka på näsan åt metoderna i den här boken (som faktiskt skiljer sig ganska mycket från traditionell spårträning) men efter att ha "tränat om" Täppas i personspåret så är i alla fall jag frälst.

Kan bara rekommendera alla spårintresserade (egentligen alla som på något sätt är intresserade av nosarbete) att läsa den här boken. Är man dock helt nybörjare, precis skaffat sin första hund och inte riktig vet vad nosarbete är så kanske den är lite i knepigaste laget. Som det står på baksidan av boken "spårhunden och lukterna riktar sig i första hand till ambitiösa spårhundförare. Det vill säga hundförare som är intresserad av att träna för att bli bättre på att spåra. Boken lämpar sig för alla som tränar spårhundar oavsett om man söker försvunna människor, skadade djur eller bättre tävlingsresultat".

En kul grej i slutet på boken är att författarna utmanar sina läsare! De har grävt ner en låda innehållande en tygpåse med kanel. Lådan finns i ett område i Bergslagen, men det är ett rätt stort område. Om hunden tränas enligt tipsen i boken så ska det dock gå att hitta lådan och då kamma hem vinsten på flera tusen kronor. Känner mig rätt sugen att köra in kanel på Täppas men mindre sugen att sätta av en eller flera dagar ute i Bergslagens skogar... men hade det varit i Stockholmsområdet så hade jag inte tvekat! Har kollat hemsidan för utmaningen och lådan är inte funnen...

2 kommentarer:

Linn sa...

Ååh, kan du inte ta med dig den i helgen så jag får kika? Jag bor ju i Bergslagen, kanske skulle ta mig en runda ;)

Susann sa...

Jag tar med den! Tänkte på att det inte är sådär jättelångt från dig, kanske kan bli nästa utmaning...