lördag 17 november 2012

Addison?

Kan ju börja med att berätta att Täppas mår lite bättre idag så vi får hoppas att det fortsätter så =)

Veterinären som vi träffade i torsdags har jobbat mycket med hundar som har Addison och efter att ha läst igenom Täppas journal så var hon ganska förvånad övar att han aldrig blivit kollad för detta.

Enkelt förklarat är Addison bristande produktion av binjurebarkhormon p.g.a. att kroppens eget immunförsvar bryter ner binjurebarkens vävnad. Dessa hormoner styr över olika viktiga funktioner i kroppen, t.ex. hur kroppen reagerar vid stress. En hund med Addison är ofta extremt lättstressad, den saknar ju de hormoner som ska hjälpa kroppen att hantera/anpassa sig till en stressig situation eller händelse. Vetten frågade om han är stresskänslig och JA, det kan jag utan tvekan skriva under på...

Det finns olika typer av Addison. Symtomen på den akuta typen "Addison kris" känns läskigt bekanta sen sist han var dålig: mkt påverkat allmäntillstånd, magsmärtor, kräkning, diarré, uttorkning och låg kroppstemperatur. Exakt dessa symtom hade han (sen vet jag att ovanstående är symtom på andra sjukdomar också, men ändå...).

Sen finns det andra typer också som är mer diffusa, de kommer smygande och hunden kan ha bra och dåliga perioder. Det är ruggigt många symtom som stämmer in på Täppas: kräkning, diarré (ibland blodig), viktnedgång, muskelskakningar, pigmentförändringar, lättstressad, ont i kroppen (framförallt bakre rygg och lår...) mm. Addison förvärrar ofta befintliga mag/tarmproblem. Han har alltså många symtom på denna sjukdom, detta TROTS att han knaprar kortison som dämpar Addison.
Jag har tittat på några klipp på YouTube på hundar som har Addison-skakningar och det ser precis ut som de Täppas haft de senaste dagarana.

Man kan lätt kolla om hunden har Addison via två blodprov med 1,5 timmes mellanrum. Men äter hunden kortison så blir resultat missvisande så detta prov kan inte göras på Täppas... Vetten tog dock ett annat prov för att få en hint om vissa värden och ja, det tyder till viss del på Addison. Det enda sättet att ta reda på om han har Addison eller inte är helt enkelt att sätta in behandling ändå, utan att vara säker. Blir han bättre (inte bara från skakningarna utan rent allmänt) så vet vi ju svaret och blir det ingen skillnad så var det inte Addison. 

Hittade en bra video med en veterinär som berättar om Addison, visserligen 12 min lång men värd att se.

Nu ska jag inte ta ut något i förskott, förhoppningsvis är det inte alls detta han har. Det kanske bara "råkar" vara väldigt många symtom som stämmer... Så många att vetten tycker att behandling ska sättas in framöver oavsett om han blir bra från sina skakningar på de här tre dagarna eller inte. Jaja, först får han pigga på sig och sen får vi fundera över eventuell behandling eller inte.

1 kommentar:

Hella sa...

Lilla Täppas! Vi här hemma håller tummar, tår och tassar för lill grabben för bästa möjliga resultat!