torsdag 21 augusti 2014

En badgalning!

Jag tycker det är skoj när folk hör av sig och vill ha hjälp med beteenden som inte hör till vanligheterna, så att jag får klura lite extra =)

Nyligen var jag hos en familj som i våras byggde en stor pool på tomten. Poolen är visserligen anpassad för att deras hund ska kunna simma i poolen men vad de inte räknat med var att hunden efterhand blev helt badgalen.
Så snart någon badar i poolen går hunden upp i ordentlig stress om han inte får hoppa i. Han hör minsta plask, även om han befinner sig inomhus. Får han inte vara med och bada blir han alldeles förstörd, stressad och skäller/ylar konstant och det kan han hålla på med i timmar. Den långvariga stressen kring detta har sedan orsakat diverse andra beteenden som gör att hunden inte mår bra.

Så nu har familjen fått lite tips och råd hur de ska jobba med detta. Jag tror det kommer gå jättebra, bara under den timmen jag var där kunde hunden faktiskt ligga lugnt och avslappnat på altanen medans barnen röjde runt i poolen. Det har han tydligen inte lyckats med en enda gång under hela sommaren så det var ju bra att vi kunde nå dit så snabbt.
Ofta fokuserar man väldigt mycket på de beteenden man inte vill ha hos hunden. Det ger ju dessvärre inte hunden någon hint om hur vi vill att den ska bete sig istället. Den här hunden fick tydliga ramar att hålla sig till (ligga still på filten och vara tyst) men självklart fick avståndet till poolen anpassas till en början så att hunden hade en rimlig chans att klara av våra önskemål! Vid rätt beteende blev det utdelning av favoritgodiset vilket ökade hundens motivation att göra som vi ville. Hunden behövde ibland hjälp att varva ner och hålla sig lugn men vi plockade bort allt tjafs kring fel beteende då det bara stressar upp ännu mer.

Vi satt ner med hunden, på avstånd från poolen, och klappade/masserade och belönade när hunden var tyst och lugn. Sedan fick ett av barnen bada lite lugnt och sedan allt vildare. Barn nr. 2 fick sedan hoppa i och efterhand flyttade vi oss närmare och närmare poolen. Lite stresstendenser syntes men gick snabbt att avbryta och hunden blev lugn igen. När han mot slutet valde att avslappnat lägga sig ner, med ryggen åt poolen (!) fick han som belöning hoppa i och simma. Dock på tillåtelse från matte och från en speciell plats. Han gav oss de beteenden vi ville ha och då gav vi honom vad han ville ha - bad =) Låter väl som en bra kompromiss? Sedan fick han gå upp igen efter ett tag för att genast varva ner, lägga sig och vila. Lugn, lugn och åter lugn kring poolen!

Inga kommentarer: