torsdag 11 september 2014

Ferrariland!

Banan låg fint belägen i en grön och lummig nationalpark. Det var en väldigt stor anläggning som slukade mängder av folk. Tur det finns fler likasinnade här på jorden ;) Jag blev väldigt överraskad över den stora mängd finska flaggor som vajade överallt men även massor av svenska flaggor! 

På läktaren mitt emot min läktare satt Marcus Ericssons fanclub. De hördes lång väg om man säger så...

Jag satt i Prima Variante (Esterna), d.v.s. den första chicanen. Läktaren var fylld av finska fans så jag kunde inte ha hamnat på en bättre plats!!! Dock tog det ett tag innan alla fattade att de fick hålla sig till engelska om jag skulle hänga med, jag kan ju inte ett ord finska. Ser ni italienska flaggan på motsatt läktare, formad av åskådarna? Jättehäftigt, t.o.m. TV helikoptrarna kom en efter en för att filma =)

En timme innan start var det dags för "drivers parade". Förarna åker ett varv runt banan medans de blir intervjuade och berättar vilka förväntningar de har på racet.

Här har vi stjärnorna, alla 22 förare! Kimi näst längst till vänster sittandes på räcket och till vänster om honom står Nico Rosberg som för närvarande leder VM. Sen blir det svårt att förklara var de övriga står men ni kanske känner igen Marcus som står och vinkar i mitten.

När det var dags för start och lamporna släcktes en efter en blev det helt knäpptyst. Trodde inte det gick att få så många människor tysta samtidigt, det gick att ta på spänningen i luften! Bilarna dånade iväg och kom snart till vår del av banan. I chicanen blir de ju tvungna att ta ner farten rätt ordentligt (lite därför jag valde denna läktare så att man hinner se dem) men annars var banans toppfart (start och målrakan) 359km/h, sug på den ni!!

Ricciardo missar chicanen, ajabaja, så får man inte göra ;)


Kimi hade ju dessvärre kvalat in som 12:a (p.g.a. en "liten" miss från teamet) och låg långt bak redan från start. Dock gjorde han två omkörningar i samband med starten och klättrade till 10:e placering. Gissa om det dansades glädjedans på läktaren haha! Det var inga större incidenter på första varvet så sen kunde man pusta ut lite.
Efter några varv hade Kimi och Bottas en tight kamp precis nedanför oss men Kimi körde tillslut ifrån Bottas. Rosberg genade genom Prima Variante och tappade dyrbar tid.

Kimi Räikkönen, Ferrari

Marcus Ericsson, Caterham

Intern kamp mellan de båda Mercedesförarna Nico Rosberg och Lewis Hamilton (speglar väl egentligen hela årets säsong).

Två förare som imponerade stort var Ricciardo och Bottas, de körde grymt bra. Två förare att hålla koll på i framtiden!

Kimi - Bottas - Ricciardo

På varv 29 kom plötsligt en Ferrari med rykande motor och stannade precis nedanför oss. Det blev sådär knäpptyst igen innan alla finska fans insåg att det var Alonso och inte Kimi :)

Fernando Alonso får bryta p.g.a. motorhaveri, inte jättebra reklam för Ferrari på hemmaplan...

En väldigt besviken Alonso lunkade av banan =(

Man får se det positiva i det hela. Det är inte varje dag man har en F14-T svävandes mitt framför ögonen!! Kul att få se årets bil på nära håll.

Det var en bra läktare att sitta på, massor hände nedanför på banan. Kimi trivdes inte helt i sin bil, såg ibland att han fick "kasta" in bilen i kurvorna när den inte riktig ville styra in. För att inte tala om Marcus som nog trivdes ännu sämre i sin bil, i alla fall innan depåstoppet, sen blev det en himla fart mot slutet. 

Prima Variante, bästa stället på banan =)

På näst sista varvet när bilarna var på väg in i vår chican, alltså i slutet på målrakan, så missbedömde Kvyat sin inbromsning. Han var läskigt nära att braka rakt in i Kimi men Kvyat kastade sin bil åt sidan och brakade rakt igenom frigolitblocken i Prima Variante (syns i slutet på filmklippet längre ner). Jag såg bara något blått komma farande och insåg att det var en Toro Rosso men inte vilken förare det var. Jäklar vilket liv det blev på läktaren, tur för Kvyat att han lyckades med den undanmanövern annars tror jag han blivit lynchad av alla finländare på läktaren haha.

Vann gjorde Lewis Hamilton (ja, jag vet, han är ju en av de förare jag inte tål...), tvåa kom Nico Rosberg och trea Felipe Massa. Kimi slutade 9:a och Marcus kom på 19:e plats.

Direkt efter målgång släpptes vi in på banan och jag passade på att sno åt mig lite däcksrester och lite frigolit som Kvyat strimlat när han dånade rakt igenom Prima Variante. Lite minnen från banan måste man ju ha =)

Fastvuxen på helig mark!
Det var sjukt skoj att se ett F1 race på en riktig bana och en stor F1 anläggning, lite annorlunda jämfört med Monaco. Vill absolut se ytterligare en bana i framtiden (ja, allra helst varenda bana som finns) men härnäst väntar Monaco nästa år. Åtta månader kvar ;)

Hittat ett filmklipp från racet, enjoy!

Inga kommentarer: