fredag 29 maj 2015

Monaco, my Monaco!


Jag kan fortfarande inte sluta småskratta åt årets hittills knasigaste race =) Vilken flopp från Mercedes! Men vi tar det från början...

Anlände tidigt till Monaco och promenerade runt, shoppade en fin F1 tavla och tittade på fina bilar. Det var sjukt mycket folk, måste ha varit rekord. Men helt förståeligt, F1 är ju bland det bästa som finns!

What a beauty!
Efter lunch (känns som att jag sprang två varv runt hela Monaco innan jag hittade något djurvänligt att äta...) var det dags för förarparaden och sen började klockan ticka ner. Förarna försvann till depån för att förbereda sig och köra några uppvärmningsvarv innan de ställde upp bilarna på gridden.

Alla 20 förare

Undrar vad det kostar att ha en båt liggandes i hamnen under racehelgen, säkert sjukt mycket. Vill man inte sitta på läktaren eller en båt kan man även köpa en plats på en av alla balkonger som finns ovanför banan, priset för EN person är då runt 30.000:- Hoppsan, hejsan...

Så var det helt plötsligt bara 20 min kvar, och folk började skruva på sig på läktarna, sorlet ebbade sakta ut och några minuter innan start satt alla med ögonen klistrade mot storbildsskärmen längre bort. 

20 F1 bilar med dånande motorer, redo för start!
 
Jag satt som vanligt på läktare K, vid Tabac. De senaste racen har jag haft tur att hamna bland massa finska fans men nu var det istället en himla massa engelsmän som hejade på Hamilton och Button. Button hör till mina favoritförare men Hamilton tål jag inte. Därför kändes det mindre bra att just Hamilton kvalat bäst och därmed startade längst fram... Kimi kvalade in som 6:a och vårt svenskhopp Marcus Ericsson kvalade in på 18:e plats.

Lamporna tändes en och en för att sedan slockna och hela läktaren vibrerade när bilarna dånade iväg =) Det går liksom inte att förklara känslan i starten, man måste vara där för att förstå.
Starten är alltid kritisk med den tvära högerkurvan men tack och lov gick allt smärtfritt. Första tredjedelen av racet hände inte så mycket men sen var det en spännande fight mellan Kimi på sjätte plats och Ricciardo på femte. Under många varv försökte Kimi köra om men det är inte lätt på den smala stadsbanan. Till slut lyckades Kimi gå om i samband med depåstoppet! Bara för att senare bli påkörd av Ricciardo som i samband med det tar sig förbi... Ingen bestraffning för Ricciardo vilket han själv var lite förvånad över. Kan någon förklara för mig vad skillnaden var mellan den påkörningen och incidenten Alonso-Hulkenberg, där Alonso blev bestraffad??? För jag greppar det inte... Men, men, ingen skada på bilen i alla fall, det är det viktigaste.

Sen fastnar Kimi istället bakom Marcus som kör riktigt bra. Jag tycker ofta att Marcus gör otroligt bra starter men sen hamnar han efter för att komma som skjuten ur en kanon mot andra hälften av racen. Några år till på nacken så kan det nog bli bra! Kimi kom iaf förbi till slut.

Kimi Räikkönen, Ferrari 7

Marcus Ericsson, Sauber 9

På varv 64 kör Verstappen in i Grosjean och kraschar rakt in i barriären vid Sainte Devote (precis bakom min läktare). En ordentlig smäll och säkerhetsbilen kommer ut. Grosjean kunde fortsätta köra men bilen var ju skadad. Nu är jag inte ett fan av Grosjean men jag gillar inte att förare får sina race förstörda för att nån annan klantar sig.

Säkerhetsbilen samlar ihop fältet och tar ner farten


Sen till den stora snackisen! Innan säkerhetsbilen kom ut ledde Hamilton stort framför Rosberg och Vettel. Mercedes tar in Hamilton i depån men någon har räknat fel, väldigt fel... Teamet trodde att han skulle komma ut i fortsatt ledning men istället kommer han ut bakom Vettel. Hamilton åkte alltså ner till en tredjeplats från solklar ledning haha =) Jag satt och funderade över vad som hänt och insåg ju också att det var så få varv kvar att varken Rosberg eller Vettel skulle behöva gå i depå. Jag satt på läktaren och fick bita mig i läppen för att inte skratta rakt ut när det gick upp för engelsmännen att deras Hamilton blivit snuvad på segern =) Ni skulle sett deras miner! Alltså stackars Hamilton men han är faktiskt inte den enda som fått sitt race sabbat av dålig strategi, det har hänt många förare innan honom. Så personligen tycker jag att alla rubriker kring det här är lite väl överdrivna faktiskt.

Trots att Hamilton nu hade sprillans nya däck lyckades han inte köra om Vettel. Rosberg i täten flög fram och vann till slut. Kimi slutade 6:a och Marcus måste ändå få klart godkänd då han körde upp sig till en 13:e plats.

Grattis Nico Rosberg, vinnare för tredje året i rad!
Pallplatserna och sen slutresultatet för de förare som är av intresse enligt mig ;)
1. Nico Rosberg, Mercedes
2. Sedastian Vettel, Ferrari
3. Lewis Hamilton, Mercedes
5. Daniel Ricciardo, Red Bull
6. Kimi Räikkönen, Ferrari
8. Jenson Button, McLaren-Honda
13. Marcus Ericsson, Sauber
14. Valtteri Bottas, Williams
15. Felipe Massa, Williams
DNF (did not finish) Alonso, McLaren-Honda. Han fick tyvärr bryta p.g.a. bromsproblem.

Efter racet blev det champagne i väntan på att banan skulle öppnas upp. Jag klappade den fina Ferrarilastbilen, plockade däcksrester osv. Gick ner till teamens motorhomes och spanade lite i hamnen. Herregud vilka lyxyachter...

Oj, oj, oj! Det här mina vänner, det är fina F1 däck det =) Inte från vilken bil som helst, däcken har suttit på en av de två Ferraribilarna! Vilka konstverk. Nu är det här däcken aldrig någonsin till salu men jag skulle kunna betala sjukt mycket för ett använt F1 däck från rätt bil!

Fiiina Ferrarilastbilen ;) Funderade på att krypa in och gömma mig och inte titta fram förrän i Canada där nästa race går!

Ferraris motorhome


Mycket folk på banan.

Tyvärr kan man ju inte stanna i Monaco för all framtid och till slut var det dags att sätta sig på tåget och tuffa tillbaka till Frankrike... Trött som en sengångare men hög på F1 =)

Här är en kort film från F1.com som är sevärd! Kolla vad fin starten är, bilarna far iväg med fågeln flygandes över sig och det är min läktare, den stora till vänster i bild. Sååå nära att Marcus blir rammad av Sainz i Nouvelle chicanen. Fighten Kimi-Ricciardo finns med liksom en knäckt Hamilton på slutet. Och såklart en glad Rosberg! Klicka på länken och välj "Race edit: Monaco 15", enjoy!! 

http://www.formula1.com/content/fom-website/en/video.html

Inga kommentarer: