fredag 24 oktober 2014

Stretching

I veckan var jag och hälsade på Helena och löwchengänget. Numera ingår även en Irl. röd setter i flocken, Gracie på 9 månader. En supertrevlig filur och jag passade på att fota lite olika stretchingpositioner. Jag har bara bilder på Täppas men han är ju så liten, det är lättare att se greppen på en större hund.

Bakben framåt

Positionen på bilden är en av de positioner som ofta är svårast att utföra. Dels kan det handla om rena hanteringsproblem. Hunden kanske inte är van att bli hanterad på det här sättet och tycker att det är läskigt, börjar kämpa emot eller vill gå där ifrån... Botemedlet är givetvis stegvis hanteringsträning.

Men det är även vanligt att många hundar är stela på baksidan av låret (ja, även vuxna friska hundar), det går helt enkelt inte att ta ut stretchen i maxläge, i det här fallet då baktassen pekar mot armbågsleden (benet kan alltså "höjas" mer på bilden). Botemedlet är massage i kombination med stretching. Och självklart gäller det att tänka på den fysiska träningen - att hunden värms upp, varvas ner och att hunden tränas allsidigt så att hela kroppen får jobba.

Jag ska väl poängtera att stretching inte bör utföras om man inte vet hur det ska utföras. Läs en bok eller gå en kurs! T.ex. finns några platser kvar på "massage och stretching 1" med start 25/11.

Inga kommentarer: