söndag 1 februari 2015

Huskymania

I helgen har det varit Svenska Polarhundsmästerskapen i Orsa. Vilken lyx att tävlingen arrangerats här två år i rad!! Alla fyra raser fanns representerade men klart flest siberian husky. Förvånansvärt många samojeder men inte alls många alaskan malamute. Och bara ett spann med grönlandshund. Det tävlades i sprint och medeldistans och allt ifrån 2-spann till 12-spann.
Det var bara några få minusgrader men blåsten och snöfallet gjorde att det blev riktigt kyligt. Snön yrde och det var perfekt vinterväder!

Jag fick rycka in som handler till en förare vars ordinarie handler inte dök upp... Det var ett fyrspann och det mesta var redan förberett så det var inga större konstigheter. Hjälpte till att sela på hundar, satte dem i spannet och ledde dem till start. Inga bilder av förklarliga skäl, man försöker inte fota samtidigt som man kämpar för att hålla koll på fyra galna huskies =)

10-spann siberian husky på väg till start
 
6-spann siberian husky
 
 

2-spann grönländare
Superduktiga Marie Israelsson med sitt 6-spann siberian husky
Malin Granqvist med sitt 4-spann
 
 
6-spann samojed. Jag älskar samojder, synd bara att de är så gapiga :(
 

 
2-spann siberian husky


Tveklöst mitt rasval nr. 1!
Numera finns ju även 2-spann som en tävlingsklass i Sverige. Det gör att "vanligt folk" faktiskt kan komma igång och tävla i slädklasserna, man måste inte äga minst fyra hundar. Jättebra tycker jag men mindre bra för mitt inte-skaffa-husky projekt... Tänk två glada huskies framför en svart och lila släde som far fram i snötyngd skog eller över ett vidöppet fjäll =) Finns det något som kan slå det?!?

Danler Hornet XC

Inga kommentarer: