torsdag 21 september 2017

Grövelsjön, lördag

På lördagen tog vi lite sovmorgon, det skulle bli fint väder så det fanns ingen anledning att gå upp i ottan och riskera att morgondimman skymde all utsikt. Var solen var vet jag dock inte, det var rätt mulet... Åkte in i Norge för att gå en led upp till Litl-Elgsjötjönna i Femundsmarka Nasjonalpark, en av få leder som verkade rolig och samtidigt snäll nog för en unghund.

Efter lite snurrande hittade vi parkeringen och tro fan att det blåste och regnade haha!! Och bara för att man hittat parkeringen betyder det inte att man automatiskt hittar leden men till slut så. Först gick leden genom riktig trollskog, det var bitvis lite knixigt att gå, mycket rötter och stenar som var hala av regnet. Regnet slutade i alla fall rätt snart. Det kryllade av björkmätare (typ små fjärilar) som myllrade i hela skogen, hundratals av dem!
Ju högre upp vi kom desto mer utsikt blev det och leden var inre alltid helt självklar att följa. Till slut var vi uppe på fjället och efter ett krön visade sig sjön! Det blåste snorkallt.. Jag hittade ett litet vattenfall och sen blev det lunchpaus på läsidan.

Sen bar det av neråt igen =) Eftersom vi inte var så långt ifrån den lilla byn Elgå intill den stora sjön Femunden så passade vi på att åka dit och spana. Femundsmarka Nasjonalparkcenter finns där och hade varit kul att se men det var stängt för säsongen. Byn var rätt öde den med men fint var det. Passade på att spana av leden upp till Elgåhogna, ytterligare en topp som finns på schemat nästa år!

Femunden, Norges näst största naturliga insjö.

På eftermiddagen blev det lite sightseeing runt områdena kring Grövelsjön och sedan sedvanlig middag utomus... i 6 grader, brrr!

2 kommentarer:

Linn sa...

Så många berg, vyer och leder att upptäcka - så lite tid!

Susann sa...

Ja, det är väldigt frustrerande men just nu gör det inte så mkt, Atle ska ju inte gå hur långt som helst ändå. Tur i oturen ;)