lördag 11 juli 2020

Funäs - Småhamrarna runt

Nu har vi kommit fram till veckans fail trail... Ni vet en sån där dag när det inte ska regna och man vaknar till just regn som smattrar, dimma och nysnö på topparna. Det värsta tänkbara vandringsvädret är just detta:

Fjällvädret i ett nötskal.
Nej, det värsta är faktiskt 30 grader och sol, sådeså =) Men det är inte alltid lätt att vara en liten dvärgschnauzer som bor hos en matte som tror hon har en vädertålig husky. På med först ett tjockt ulltäcke och sedan regn/vindtäcke ovanpå det and off we go! I ärlighetens namn var det inte aspeppigt att kliva ut i vind och regn... Men det är ofta värst i början, sen brukar det gå rätt bra.


Knatade upp förbi Andersborg och gav ganska snart upp att försöka gå runt alla leriga vattenpölar. Klafs, klafs, klafs är väl det jag minns från den här turen! Passerade Skarvarna med snö på topparna och sen vek leden av över ett kärr. På kartan är det en "tydligt markerad sommar och vinterled", i verkligheten behöver man en karta för att förstå vart man ska. Det var bara att knata uppför sluttningen där regn och smältvtten rann i strida strömmar. Klafs, klafs, klafs. Hade för länge sen gett upp hoppet om att hålla Atle hyfsat torr (eller snarare inte dränkt) genom att bära honom förbi de blötaste partierna där vattnet tränger in under täcket vid magen. Han var liksom redan dränkt, men frös inte ännu i alla fall. Han undrade mest vad fan vi höll på med.
Snabbfika i lä vid några buskar och sen kom vi upp på en höjd där vinden blev nådastöten för Atle, nu frös han så han skakade. Bar honom lite och då blev det bättre, försökte hålla lite tempo för att hålla värmen uppe, men det var svårt när det var så snårigt. Har inte så mycket bilder från den här turen p.g.a. vädret men den var egentligen fin. Funderade på att snedda vid ett ställe men genvägar går sällan enligt planen så det blev att följa leden (nästan) och komma på Räffsjöleden som ledde tillbaka till startpunkten. Klafs, klafs, klafs i vatten, lera och renskit. Här var det mer lä i alla fall och Atle började tina upp. En himla massa renar också!

Räffsjön


Undrar vem som tycker det är roligast att titta på vem?


FINALLY tittade solen fram och det blev lunch i en solig sluttning i lä. LYX! Och vi fick styra om några förstagångsvandrare (i vita sneakers och utan regnkläder och karta...) som hamnat så fel det bara går. De hade gått åt helt motsatt riktning mot vart de skulle. Sånt kan bli lite farligt om de går vilse på fel plats i fel väder...

Det är såna här turer man är glad att man har rätt kläder för själv var jag inte det minsta blöt eller kall någonstans. Man gnäller om priset när grejerna köps in men när man går där i skitväder så är det värt varenda öre.

Väl tillbaka var det väldigt många på väg ut men jag tycker det är fusk att vänta in bättre väder hahaha ;) Jag menar, vad är sol och fint väder jämfört med regn, vind, några få plusgrader och en miljon klafs, klafs, klafs? Fail trail absolut, men enbart p.g.a. vädret. Turen i sig var fin så jag går den gärna igen men då ska det vara torrt!

Inga kommentarer: