måndag 12 juli 2010

Polarhundskrig

När jag ändå är på "klaga på hundavel-humöret" kan jag lika gärna skriva lite om min favoritras, Siberian Husky.
Om jag nu skulle skippa schnauzern och istället välja en ras som än idag avlas främst p.g.a. sina arbetsegenskaper så är ju min älskade Husky ett bra val. För Huskyn är ju en starkt utpräglad arbetande ras och ingen sällskapshund. Eller? Tja, som alltid annars i hundvärlden råder det delade meningar om det.

I polarhundsvärlden (inte bara inom Siberian Husky utan även de andra polara raserna) råder det närmast krig! Det finns tre läger som alla anser sig ha den rätta typen av Husky:
Standardtypen är den ursprungliga Huskyn framavlad för att transportera (dra släde) proviant, varor, jaktbyten mm. långa sträckor i hårt och kallt klimat. Utseendet har här ingen som helst betydelse.
Allt eftersom Huskyn blev mer och mer populär bland "vanligt folk" så avlades det fram en showtyp. Den ser ut som en söt Disneyhund med uppseendeväckande färgmönster. Pälsen är enormt fluffig och benstommen överdrivet kraftig. En Husky av showtyp skulle aldrig klara att dra en tung släde någon längre sträcka.
Sedan finns det även en tredje typ även om den inte är så vanlig, sprinttypen. Den är framtagen för att vinna sprinttävlingar, alltså springa kortare sträckor på så snabb tid som möjligt. Sprinttypen är anatomiskt spinkig även om utseendet i övrigt inte har någon större betydelse. Inte heller denna typ av Husky skulla kunna dra en släde någon längre sträcka.

Tyvärr drar Huskyn idag mer och mer åt showtypen. Varför? Tja, de är ju så söta. Men framförallt premieras dessa hundar av utställningsdomarna (som även gjort ett fantastiskt jobb med att premiera sneda schäferryggar...) Detta har resulterat i att de seriösa Huskyuppfödarna i princip slutat ställa ut sina hundar och bara i enstaka fall åker på utställningar där det är kunniga specialister på just Husky. Ingen får ju därför se hur en riktig Husky ser ut :(

Sen är det väl också så att många väljer att skaffa Husky just för deras spektakulära utseende (även standardtypen är ju ganska vacker). Och skaffar man rasen enbart p.g.a utseendet så väljer man väl en showtyp för att de är sötare och även lugnare. Men om man inte är intresserad av friluftsliv, motion och framförallt dragträning, varför i hela världen skaffa en Husky? Någon utav de övriga 450 raserna måste väl passa bättre.

Senast på Stora Stockholm, när jag stod och tittade vid Husky-ringen (självklart bara showhuskies) hörde jag en diskussion mellan en barnfamilj och en Husky-uppfödare. Barnfamiljen funderade på att skaffa en Husky men var tveksamma till om det var en för krävande ras för dem. Blev mörkrädd när jag hörde uppfödarens förklaring att en Husky blir vad man gör den till. Den behöver inte mer motion en någon anna ras och passar utmärkt som sällskapshund. Drag och sånt tjafs, det pysslade man med förr i tiden men dagens Husky är bättre anpassad till vanligt familjeliv. Själv strävade hon efter att avla bort dragintresset hos sina hundar. Någonstans där kände jag huvudvärken komma smygande och gick illa kvickt därifrån.
Varför vill man förstöra en ras genom att avla bort alla de egenskaper som ÄR just Huskyn??? Kan någon förklara det för mig?


Jag och Duro, en Husky av standardtyp.

1 kommentar:

Maria/Furface sa...

Åh, att ta bort "obekväma" intressen framför söta utseenden är ju något som drabbat många raser. Nästan alla små terriers som en gång i tiden var ilskna små grytmästare är idag gulliga knähundar. jag har provat gryt med alla mina terriers för ett spår av intresse finns ju kvar, men inte så det skulle funka i praktisk jakt. Blir så himla glad när jag läser om tex westie som används till det den ursprungligen avlats för - grytjakt. Sealyham som jag har blev bestulen på sin jaktinstinkt när den inte var så gullig i soffan, men nu har selayham-folket i England börjat jobba för att få tillbaka jakthunden.

Tyvärr så vill många ha hundar som är söta, men passiva. Du och Täppas gör ett jättebra jobb för att visa att dvärgschnauzer också kan. Jag tror att oavsett vad du köper kommer det bli en bra hund för du har motor för både hund och dig själv.
Men jag förstår att du skulle vilja ha en där arbetsviljan redan finns inbyggt.