måndag 23 maj 2011

Utbildning i RallyMix

Fre-sön har jag varit på utbildning till RallyMixinstruktör och RallyMixdomare. Utbildningen hölls av Natasja och Malvina Ravenklint från Hund i Syd. Jag hade inte träffat dem tidigare men kan verkligen rekommendera dem.

När jag från början fick info om RallyMix var jag lite skeptisk, tyckte mest att det hela var en kopia av rallylydnaden. Men jag ändrade mig snabbt... RallyMix är betydligt roligare än rallylydnad!
Sporten har precis samma skyltsystem som rallyn men momenten är fler och mer varierade, framförallt roligare. Det finns tre grundpositioner som de flesta skyltar utgår från - fot, work (hunden går fot på förarens högra sida) och mellan (hunden går mellan förarens ben). En rolig sak är att föraren till viss del kan påverka själv vilken grundposition man ska ha mellan skyltarna men det gäller att tänka till så att man varierar sig. Sedan läggs olika saker till t.ex. sitt, ligg, snurr & spinn, övergångar mellan positioner mm. Det finns även rena belöningsskyltar där hunden enbart ska belönas rejält på angivet sätt. Vardagslydnadsskyltar ingår t.ex. "övergångsställe" och "dörr".

Precis som i rallylydnad är det inget större krav på precision utan det viktiga är samarbete, glädje och belöning. Godis får användas även på tävling i den första klassen (inte som muta men som belöning under banans gång).

Vi fick även träna på att döma varandra och det var inte det lättaste... När jag och Täpp gick en tävlingsbana så blev vi iaf godkända!

"Mellan"

"Ligg framför"

Täppas räcker ut tungan åt att behöva ägna en hel helg åt lydnadsrelatared träning ;)


RallyMix finns i 6 olika nivåer (totalt handlar det om ca 200 skyltar) och jag har än så länga bara utbildning för den första "träningsklassen". Men finns det bara hyfsat intresse för dessa kurser så kommer jag utbilda mig i de övriga klasserna också.

Nu ska jag bara hålla en kurs innan jag får instrutörsintyget, ska bara rådfråga min kalender när den kursen kan få plats?!? Hur som helst kommer jag ha kurser i RallyMix efter sommaren så håll utkik på hemsidan!

Mer om RallyMix kan ni läsa här!

1 kommentar:

Linn sa...

Hihi, rådfråga kalendern. Kanske snarare be till kalendergudarna om att det skulle införskaffas lite fler timmar på kvällarna eller längre helger ;)

Låter som en rolig sport, det kanske vi skulle prova (hur vi nu ska hinna det..)