torsdag 18 augusti 2011

Retrieverinstruktör

Helgen som gick var det retrieverutbildning. Deltog gjorde två flattar, en flatteblandis och så Täppas :) Jag var ju lite orolig över hur han skulle fixa det här, en råttfångare på retrieverutbildning... MEN, det lilla Trollet skötte sig kanon! Han har apporterat jättefint även om det bitvis varit med "dvärgschnauzertouch" (vid ett tillfälle försökte han t.ex. gräva ner dummyn istället för att leverera den till mig).

Under fredagen tränade vi jaktlydnad bl.a. jaktfot, inkallning och stadga med flygande/rullande tennisbollar som störning. En fågelhund måste ju kunna sitta kvar när det faller dummies eller fåglar runt omkring. Jag kan ju bara konstatera att denna typ av träning går galant när störningen kommer från mig, d.v.s jag kastar/rullar osv. men när någon annan slänger iväg en störning då kan han tydligen inte koncentrera sig på uppgiften! Så det måste vi jobba på.

Vi kikade på apporteringen som gick bra, jag körde med en leksak. Sen fick jag låna en valpdummy i konstläder och testa med och det gick jättebra. Provade även en i tyg men nix, den tog han inte. Den dummy jag tränat med under sommaren är i tyg...

På lördagen tränade vi markering. Lite kort förklarat innebär det att jag står med hunden vid min sida och en medhjälpare kvackar (för att fånga hundens intresse) och kastar iväg en dummy. Hunden ska då komma ihåg var dummyn landade så i början kastas dummyn mot en referenspunkt, t.ex. ett träd, för att hundens ska ha lättare att komma ihåg. Sedan skickas hunden, hämtar dummyn och lämnar av i handen. Sen finns även dubbel och trippelmarkering och då ska hunden komma ihåg fler dummies.
Markeringsträningen gick till en början inte så bra. Han sprang ut och hittade dummyn men sen stod han där med den i käften och vägrade komma in med den haha. Men efter lite trixande så löste sig det problemet och han kom gladeligen med dummyn till mig.

Titan ska skickas på en dubbelmarkering

Lilja på väg in med dummyn


Vi tränade även dirigering, linjetag och olika signaler med pipan. Herregiud jag skulle behöva gå en kurs i hur man blåser de olika signalerna rätt!! Det är inkallningssignal, stoppsignal, närsökssignal och vill man så finns det fler.

På söndagen tränade vi sök och närsök. Söket fixade han riktigt bra! Ett gäng dummies var utslängda i skogen och jag skickade honom att leta fritt. Nu var det bara stora dummies utslängda (passande retriever) och den första hittade han snabbt. Dock var den i tyg... Han lyfte upp den men dissade den. Vi tog bort den och jag skickade honom på nytt (för det fanns en dummy i skinn utslängd också). Han letade ganska länge men hittade den tillslut, lyfte upp den och kom med den stooora dummyn till mig, så duktig!

Superkul har det varit och jag kommer garanterat fortsätta träna det här med Täppas. Har köpt flera konstskinndummies, det var en deltagare som tillverkade dem:


Har på senare tid pratat med många om jaktspaniels och tyvärr fått bekräftat det jag självt uppevt, de är hyperaktiva... Så de är bortgallrade. Av retrievrarna är det väl egentligen bara flatten jag kan tänka mig. Fast så idag kom en trimkund förbi för att reta mig lite med sin 10 veckors dvärgskäggis valp och jag höll på att dööö, så söt!!!

1 kommentar:

Linn sa...

Jaja, du får väl helt enkelt skaffa dig en dvärgskäggis men lära den leka med tygdummysar från början så kanske du kan träna apportering med oss :D