lördag 4 augusti 2012

Täppas är en fighter!!!

De senaste dagarna har inte varit roliga, herregud Täppas vad du skräms! Han har varit inlagd hos universitetsdjursjukhuset Ultuna i Uppsala. Befann mig i Idre när han blev dålig och Ultuna var det djursjukhus som låg "närmast" och var öppet.
Väl framme hos vetten, tisdag morgon, var han jättedålig. Han fick direkt dropp, syrgas och en massa blodprover togs. Eftersom han var på väg in i chock (eller befann sig i chock, minnet är ganska suddigt...) med bleka slemhinnor och underkyld (36,3 i temp) så fick han även chockbehandling.
Åkte därifrån med vettens ord i öronen "han ligger på IVA där vi har alla tänkbara resurser men du ska vara medveten om att han är väldigt dålig".

Till en början svarade han inte som planerat på behandlingen utan blev sämre. Men sen sjönk de felaktiga värdena något även om de fortfarande var alldeles för höga.
Han har röntgats men det visade ingenting. Ultraljudet däremot visade eventuellt på inflammation i bukregionen vilket kan tyda på pankreatit. Eftersom han fortfarande var jättedålig ville vetten inte nöja sig med en eventuell diagnos utan ville gå vidare med fler undersökningar.

Nästa steg var en gastroskopi (undersökning av magsäck med kamera) under narkos. Eftersom vetten bedömde att han skulle fixa det så fick det bli så.
Gastroskopin visade att magsäcken hade vissa blödningar och några mindre sår. Såklart inte bra men det är inget som kan ha orsakat hans allvarliga tillstånd. Dock hade han ju sedan han kom in proppats full med magsårsmedicin så det kan ha sett värre ut när han kom in. De lyckades även se lite inuti tunntarmen och där såg det faktist mindre bra ut... De tog biopsier från mage och tarm som skickats på analys.

Torsdag kväll piggade han på sig så pass mycket att han fick flytta till vanliga vårdavdelningen vilket innebar att han inte längre ansågs behöva tillsyn dygnet om.

Nu är han hemma och ska vila, fruktansvärt trött är han. Han har haft kanyler i tre ben och där är han rakad. Halva magen är nerrakad efter ultraljudet. På höger sida av bröstkorgen har han haft ett stort morfinplåster och för att få bort det var de tvugna att raka även där. Som om inte det vore nog är han alldeles sårig på hela halsen, kragen har tydligen skavt... Så där har de också rakat för att det ska lufta och vara lättare att göra rent.

Det som misstänks är akut pankreatit, alltså bukspottkörtelinflammation, men provsvar måste inväntas innan vi vet säkert. Kan beskriva närmare exakt vad pankreatit innebär längre fram om det nu visar sig vara det.
Men, men, han fixade det och det är det viktigaste. Tack för alla kommentarer på facebook, sms och t.o.m. blogginlägg!

2 kommentarer:

Hella sa...

Åh nej vilken mardröm! Skönt att han har piggnat på sig så pass att han får vara hemma nu iaf och klart Täppas är en fighter! Håller fortfarande alla tummar och tassar för så bra resultat som möjligt!!

Susann sa...

Ja, när han väl började pigga på sig så gick det ganska snabbt. Kommer nog tänka till både en och två ggr innan jag reser bort med herren igen...