Jag går just nu en kurs (webinar) i näringslära för hund. Den är på tre delar och tar t.ex. upp näringsämnen och dess funktion, hundens förutsättningar och behov, energibalans och beräkning av energibehov mm.
Det är inte helt lätt att hitta bra info om näringslära för hund. Personal i djuraffärer är ju utbildade av torrfoderföretagen (tro mig, jag har jobbat extra i djuraffär och gått sådana utbildningar...) så frågar man dem är torrfoder det enda rätta. Veterinärer (som även de är delvis utbildade av torrfoderföretagen) har ju läskigt få dagar (i sin minst 5-åriga utbildning) som handlar om just näringslära. Att leta info på forum får mig både att gapskratta och nästan gråta ibland av alla korkade tips, även om man såklart kan snappa upp något vettigt också. Att läsa böcker går ju men det är samma sak där, ofta har författaren anknytning till ett eller annat fodermärke eller typ av foder (torrfoder, färskfoder eller barf).
Den här föreläsaren, Ida Bergström, är utbildad hundfysioterapeut och har specialiserat sig på näringslära för hund. Det jag gillar är att hon inte talar varken för eller emot ett visst sätt att utfodra, eller ett visst fodermärke. Hon vill ge oss kunskap att själva avgöra vad som är bra för hunden, för det varierar ju stort från hund till hund. Man tvingas tänka själv och blir inte matad med påståenden om att det här märket är bra och det här är inte bra. Men det är verkligen inte enkelt det här med hundmat...
Himla intressant att få en djupdykning i hur hela mage och tarmsystemet fungerar. Förstår faktiskt bättre alla Täppas problem. Tyvärr... Men lite tankar har väckts om hur man kanske skulle kunna förändra vissa saker. Ser verkligen fram emot en kommande föreläsning om utfodring av allergiska hundar och hur man hos en frisk hund kan utfodra för att undvika framtida allergi.
Och sen ytterligare en föreläsning om utfodring av hårt arbetande hundar och hur man kan förbättra prestationen med hjälp av rätt utfodring vid rätt tidpunkt osv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar