fredag 6 mars 2015

Infektion?

Igår var det dags att röntga om Täppas tå, det är nu 6 veckor sedan han hoppade på tre ben. Han har fått vila och bara gått korta promenader på plant underlag. Han har såklart tappat muskler och därmed tappat vikt (muskler väger mer än fett...) men tån har i alla fall blivit mycket bättre. Dock ömmar den fortfarande om man går in och provocerar ordentligt genom att böja och bända i olika lägen.

Så vad visade röntgen denna gång? Jo, tyvärr har tillbakabildningen av benet fortsatt... Inte i någon raketfart men det syns skillnad jämfört med för 6 veckor sedan. Det gäller falangben 3 som ni ser på bilden nedan.Ni kan ju tänka er hur litet det benet är hos en dvärgschnauzer. Det är alltså inga stora partier som försvunnit men det måste ju få ett stopp, en orsak måste hittas.
Först misstänktes ju en tumörsjukdom som "äter upp" skelettet. Men det är för många saker som inte stämmer överens med det så nu är den mest troliga orsaken en infektion. Klon klipptes ner för att se om det fanns någon pulpa och hur den i så fall mådde. Pulpa och blod luktade apa vilket stärker teorin att det på något sätt kommit in bakterier som resulterat i en infektion som får benet att förtvina. Ganska mycket av klo och pulpa klipptes bort för att det ska blöda igenom och forsla ut det uschliga där inne. Det blir även en stark antibiotikakur i tre veckor för att få stopp på det här. Om tre veckor ska tån röntgas igen, förhoppningsvis har allt avstannat. Så håll tummarna!!Nu går han med bandage i några dagar och sedan gäller skor/sockor på promenaderna en tid framöver. Precis vad man längtat efter när man redan har en understimulerad hund ;) 

Inga kommentarer: