onsdag 11 mars 2015

Social inlärning

Det är ju lite på tapeten just nu med social inlärning hos hundar, d.v.s. att hunden lär sig nya beteenden genom att härma andra, t.ex. hundar eller människor. Jag har precis läst en bok i ämnet och ja, det är spännande!


Enkelt förklarat lär man hunden att observera det man själv gör, t.ex. gå och ställa sig ovanpå en pall på avstånd. Man går sedan tillbaka till hunden och säger den signal man lärt in, en signal som betyder att hunden ska göra det jag nyss gjorde. I denna bok används "do it" eller "copy" men man kan självklart välja en helt egen signal. När hunden insett vad den ska göra och gjort flera lyckade upprepningar är det dags att döpa beteendet med den signal man slutligen vill att det ska ha. I det här fallet skulle det kunna vara "pallen".

Innan man kan kräva att hunden ska förstå det här så måste vi ju såklart lära hunden den nya träningsmetoden och hunden måste förstå signalen "do it / copy". Denna inlärning är ingen raketforskning men lite knepig att sammanfatta så det är bara att beställa boken om ni vill lära er mer ;) Man får med en DVD men den har jag ännu inte hunnit se.

Att härma verkar fungera bäst när det är föremål involverade. T.ex. gå upp på en pall, trycka på en knapp, flytta på saker etc. Ibland kan social inlärning inte användas alls, hur ska man t.ex. kunna visa hunden hur man går i koppel utan att dra? Men det verkar ändå kul och det är absolut något jag tänker testa med Täppas framöver.

Inga kommentarer: