onsdag 20 juli 2022

Jotunheimen - Spiterstulen, mot Svellnosbreen

Det var dags för ett säkert kort igen och Visdalen var ju snöfri och hade dessutom en spännande led jag såg sist så den fick det bli! Vädret skulle vara sådär med en del regn men som vanligt stämmer ingenting så det var finfint väder, om än lite kallt. Vi startade vid Spiterstulen och gick över bron för att fortsätta en bit längs älven och sedan vika av uppåt mot Svellnosbreen vid Solskinnstoppen.

Turens första projekt var att klura ut hur man får upp haspen/låset på grinden till bron haha!


Här rinner tydligen alltid vatten på lederna

Det gick konstant uppför men inte sån där galen stigning det kan vara ibland utan lite mer lagom. Pulsen fick man upp i alla fall. Utsikten blev bättre och bättre och Atle hade kul vid alla bäckar och små fall som vi korsade.


Framför oss ligger Stygghöe, 2213 möh.


Den här fina blåhaken följde oss en bra bit längs leden!


Nu är vi ganska så högt upp!


Efter ett gäng höjdmetrar och knatande längs en grön sluttning kom vi nu till ett stenlandskap med flera moränryggar (en jäkla massa sten som glaciären skjutit framför sig) och jag hade i bakhuvudet att det kanske skulle bli för knepigt här med Atle, men var ändå tvungen att testa.


Nu är vi uppe på glaciärhöjd! Här syns Tverråbreen och en bit framåt och upp till höger ligger Svellnosbreen som är målet.


Dags att börja klättra moränryggar då...
Det är inte så himla långt kvar, glaciärens nedre del ligger på 1700 möh och det är där uppe den skymtar.


Kom igen Atle, då tar vi nästa moränrygg! Det är bara... eh,.. några kvar.

Till slut kändes det hela mest som ett projekt hur jag skulle få hunden från sten A till sten B på ett säkert sätt och att pyssla med det i uppskattningsvis 1km till kändes lite overkill (och sen ska vi ju tillbaka samma väg). Japp, vi har knatat i sån här terräng förr men då var han bättre tränad för det än i år. Så länge jag ser till att komma tillbaka inom några år så tror jag inte glaciären har krympt alltför mycket. Satt och spanade på utsikten ett tag innan vi vände tillbaka.
Nere i Visdalen igen och Spiterstulen längre bort

En fin tur som kändes i benen!

Inga kommentarer: