fredag 15 juli 2011

Rehabövningar

Muskelspänningarna blir sakta men säkert bättre. Redan för en månad sedan var det bara vissa spänningar kvar långt in. Det är svårt att nå så långt in med vanlig massage men det finns annat att göra. Det vi pysslar med är:

Smidighet i form av olika rörelser
• Sitt, ligg och stå. Under ett och samma pass ska dessa moment varvas (som i fjärrdirigering). Nu kan han ju inte stå på kommando men det jobbar vi på.
• Backa. Eftersom detta handlar om kroppskontroll blir han tvungen att tänka på hur han använder bakpartiet så att de musklerna får jobba.
• Slalom, åttan och snurra åt båda hållen. Det ska vara så tight som möjligt för att han verkligen ska böja sig ordentligt åt båda hållen. Känns bra att äntligen få lite användning av alla tricks! Vi har en bit kvar med åttan men såhär ser det ut nu:Andra fysiska aktiviteter
• Skritta i högt gräs/ris. Det gör att han måste lyfta benen ordentligt, travar eller galopperar han så blir det inte samma effekt.
• Simträning i bassäng (ligger visserligen på is nu för det finns ingen bassäng här i närheten).
• Bära klövjeväska. Det är för att han ska "aktivera" musklerna i ryggen och faktiskt använda dem och inte koppla bort dem som det är lätt att göra.. Väskan ska vara tom till en början och bara vara på i 10 min. De första gångerna väskan var på stod han stel som en pinne och kunde absoluuut inte röra på sig :) Nu går det bättre och han traskar på som vanligt.


Behandlande
• Massage och stretching.
• Novafon (intraljud/ljudvågsterapi). Enkelt förklarat kan man säga att vibrationerna från novafonen når långt in (mkt längre än man når med massage) och hjälper till att mjuka upp muskelspänningar mm. Till en början tyckte han den var hemsk, troligtvis för att det gjorde ont när den nådde spänningarna. Jag skippade då att använda novafonen rakt över de områdena och körde runtomkring istället, tills spänningarna sakta släppte mer och mer. Nu kan jag använda den överallt utan minsta reaktion så det har verkligen gett resultat. Han gillar den skarpt och somnar varje gång han får behandling!

Inga kommentarer: